Читај ми!

Табаковић: Не одустајем од вицегувернера

Нећу одустати од предложених вицегувернера, по цену останка на челу НБС, поручила гувернер Јоргованка Табаковић. Централна банка ће самостално доносити одлуке, али и ће прихватати конструктивне савете и критике, истакла је Табаковићева и најавила да ће своју плату смањити за четвртину.

Гувернер Народне банке Србије Јоргованка Табаковић истакла је да неће одустати од свог предлога за три вицегувернера, по цену њеног останка на челу НБС.

"Било ко ко се разуме у монетарну политику, банкарство и ко цени честитост и струку нема шта да каже против њих", рекла је Табаковићева и додала да су кандидати за вицегувернере њен лични избор, али и да нико није оспоравао њихов избор.

Објаснила је да је седница Скупштине на којој је требало да буду изабрани вицегувернери одложена, јер је одлучено да се сачека да се на истој седници нађу и неки закони које ће предложити Влада.

"Влада спрема преко 35 закона и заказивање седнице само због избора вицегувернера није био довољан. Нама не смета да сачекамо још једну недељу", рекла је Табаковићева, негирајући да је о предложеним члановима било спора у владајућој коалицији.

Упитана када ће бити изабран директор новопредвиђене Управе за надзор финансијских институција, Табаковићева је рекла да се то још не зна, јер је план да се прво изаберу вицегувернери, па да изаберу чланови Савета НБС, а да онда тај савет усвоји статут којим би биле дефинисане надлежности и управе.

Гувернер Јоргованка Табаковић искључила је могућност да било ко осим ње предложи особу која ће бити на челу Управе и напоменула да ће то бити особа из НБС која ће имати ауторитет да тај посао обавља на најбољи могући начин.

Табаковићева је истакла и да формирање те управе није спорно, јер је то прихваћена светска пракса, коју примењује и Централна банка Велике Британије, а учиниће и Европска централна банка.

Табаковићева: НБС ће самостално доносити одлуке

Гувернер Народне банке Србије Јоргованка Табаковић изјавила је да ће централна банка самостално доносити одлуке, али и да ће прихватати конструктивне савете и критике.

Табаковићева је, у првом обраћању јавности по избору на месту гувернера, истакла да ни она као гувернер, ни вицегувернери, нити директори сектора у НБС неће препуштати никоме да доноси одлуке уместо њих, али неће ни савет, критику или примедбу доживљавати као напад на самосталност.

"Ова конференција могла би да има наслов 'Добили сте гувернера, а не презентера туђих ставова'", рекла је Табаковићева, истичући да њој нико неће сугерисати одлуке или ставове које ће износити.

"Уверена сам да ћемо умети да изаберемо мере и инструменте, држећи се законом дефинисаног циља, који ће водити повољним исходима за државу и све грађане Србије", нагласила је Табаковићева.

Она је оценила да је НБС кућа коју јавност Србије не познаје довољно, да се та институција "помало затворила сама у себе, сама унутар својих дирекција и делова и изгубила прегледност и осећај за реалан живот".

"Ми знамо шта је наш посао. Тиме ћемо се бавити, а то је да омогућимо да се Србија уравнотежено развија, да НБС буде банка свих банака, кућа отворених врата за пословне банке, за реални сектор са којим пословне банке сарађују и све остале који Народну банку треба да доживе својом", навела је Табаковићева.

Она је констатовала да је у претходном периоду, поред "недовољне прегледности", код НБС постојала и мала пасивност и уверење да су решавањем проблема инфлације решени сви проблеми.

Према њеним речима, НБС ће радити на томе да упућеност у информације из финансијског сектора буде право најширег слоја грађана у мери у којој закон дозвољава, "а да не буде привилегија повлашћених".

Важан задатак – враћање угледа банкарству

Табаковићева је истакла је да ће један од главних задатака централне банке бити да врати углед банкарству и да банкама буде профитно кредитирање реалног сектора и грађана, уместо трговине новцем.

"Наћи ћемо стимулативне мере да заинтересујемо банке да се приближе грађанима и да налазе праве изворе за свој посао, а то је штедња", рекла је Јоргованка Табаковић, гувернер Народне банке Србије.

"Да би она била извор кредитирања, ми ћемо морати у разговору да пронађемо начине да са Владом сарађујемо на економској политици, где би запосленост требало да буде заједнички циљ", додала је она.

Гувернер Народне банке Србије Јоргованка Табаковић изјавила је да у изменама Закона о централној банци нема никаквих елемената који би довели у питање самосталност те институције, али да је спремна да саслуша све аргументе које Међународни монетарни фонд  буде имао тим поводом.

Табаковићева је истакла да не зна тачно на шта се односе примедбе ММФ-а и да НБС има редовну комуникацију са том међународном финансијском институцијом.

Она је изразила очекивање да ће Србија постићи аранжман са ММФ-ом у овој години јер је то неопходно због кредитног рејтинга и висине премије ризика земље, односно да би се омогућило даље неопходно задуживање.

Гувернер Народне банке Србије најавила је да ће бити проверено где је отишао новац који је централна банка од почетка године потрошила за стабилност курса динара.

Она је изјавила и да ће централна банка интензивирати своју сарадњуса ревизорима пооштравајући критеријуме за извештаје и контролу.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 15. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара