Читај ми!

Све карте на спас евра

Европска централна банка представила је нови, дуго очекивани програм куповине државних обвезница од презадужених чланица еврозоне. Услови су строги, а ако држава буде неликвидна, Европска централна банка ће сносити губитке.

Обвезнице презадужених земаља еврозоне куповаће Европска централна банка. Председник банке Марио Драги употребио је све своје знање и искуство банкара да спасе евро. Зато и намеће строге услове. Земље које желе да централна банка купи обвезнице морају званично да затраже помоћ од европских фондова и да наставе реформе.

Банка у Франкфурту може да престане да купује обвезнице, ако се нека држава не придржава договора.

"Учинићемо све што је потребно да бисмо одржали еврозону и сачували евро. Сматрамо да нема замене за евро. Страхови да ће заједничка валута пропасти су неосновани", поручује Марио Драги.

Главна европска финансијска институција ће купити неограничени број обвезница са роком доспећа од највише три године. Имаће исти статус као и други кредитори - ако земља буде неликвидна, Европска централна банка ће сносити губитке. Међународни монетарни фонд помагаће у надзору коилко се која влада придржава услова.

"Чим сам ја на састанку, ситуација је озбиљна. Лако је, на пример, кравама да дођу на залеђену површину, али их је тешко са ње склонити. Морамо да се уверимо колико је чврст лед који води у безбедну зону", сликовит је председник еврогрупе Жан Клод Јункер.

Неки стручњаци упозоравају да би Европска централна банка могла да преузме овлашћења владе и да доноси одлуке уместо да то чине грађани преко својих изабраних представника.

"Господин Драги је јасно рекао да ће Банка откупљивати обвезнице проблематичних држава у периоду од три године и да то не крши правила Европске уније. То је међутим тек почетак", каже берзански брокер Роберт Халвер.

На састанку су челници банке одлучили да задрже рекордно ниску каматну стопу од 0,75 одсто и снизили прогнозу привредног раста еврозоне на минус 0,4 одсто у овој и плус 0,5 одсто идуће године.

И из Организације за економску сарадњу и развој упозоравају да проблеми у еврозони у којој је рецесија узела маха, коче глобални привредни раст.

Чак би и Немачка, најјача економија еврозоне, до краја године могла да уђе у рецесију. Канцеларка Ангела Меркел и шпански премијер Маријано Рахој обећавају да ће учинити све да се изборе са кризом и да се врати поверење у евро.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 23. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара