Цена иста, али грамажа мања

На нашем тржишту хране све више производа који се пакују у количинама мањим од стандардних. Док произвођачи на тај начин придобијају нове циљне групе потрошача и омогућавају да неки скупљи производи буду доступни свима, трговци неретко наплаћују исту или чак већу цену за мању количину робе.

Произвођачи прехрамбених производа све чешће смањују грамажу артиклима, док цене остају исте. Зато потрошачи треба да буду опрезни.

Свака група производа има своју стандардну грамажу, али услови и начин живота потрошача диктирају и величину паковања, кажу произвођачи. Тако су у "Алеви" направили инстант супу за једну особу.

Мирко Асановић, из "Алеве" Нови Књажевац, каже да инстант супе одликује поред малог паковања и једнократна употреба, а промениле су и место примене.

"Поред домаћинства згодне су за припрему на радном месту и у паузама за доручак, као и у паузама за учење", истиче Асановић.

Трговци кажу да се неки производи праве у мањим количинама које задовољавају дневне енергетске потребе, а неки се нижом ценом приближавају купцима.

Према речима Станке Пејановић, директорке друштва "Меркатор-С" д.о.о, то је један од начина на који се произвођачи скупљих брендова боре са конкуренцијом.

"Кроз смањење грамаже долазе до тога да је та малопродајна цена прихватљивија за потрошача, истиче Пејановићева.

Идеју да се помогне социјално угроженим и осиромашеним грађанима, трговински монополи су злоупотребили, сматрају потрошачке организације, иако званично нема преваре, јер је грамажа утиснута на производу.

Горан Паповић, из Националне организације потрошача Србије, каже да се максимално користи навика потрошача да оне производе које су куповали раније, поново купују и тек онда установе да ти производи сада имају мању грамажу.

"То је главна превара, зато што је цена потпуно иста, ако не и за који динар већа", објашњава Поповић.

Удружења потрошача не могу да реше овај проблем, али траже да сви државни органи надлежни за контролу квалитета и промет и продају робе спрече злоупотребе монополског положаја у трговини због којих плаћамо више, а добијамо мање.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 21. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара