Читај ми!

Сеча парафискалних намета

Одлука о укидању 104 намета који оптерећују пословање фирми, требало би да буде донета на седници Владе наредне недеље, сазнаје РТС. Привредници поздрављају смањење броја намета, али и упозоравају да то није довољно. Инвеститорима је најважније да имају предвидиве и јасне услове пословања.

Почетком наредне недеље Влада Србије би требало да усвоји предлог ребаланса буџета и упути га у скупштинску процедуру, најављују у Министарству финансија и привреде. Како РТС сазнаје у Влади, на истој седници требало би да буде усвојен и пакет антикризних мера и да се донесе одлука о укидању 104 намета који оптерећују пословање фирми.

Локалне самоуправе, агенције, министарства, дирекције, практично стотине институција у Србији разрезују и наплаћују привредницима таксе, накнаде, лиценце, дозволе.

Милан Кнежевић из Асоцијације малих и средњих предузећа каже да постоје јавне институције које дискреционо одлучују и захватају од привреде новац, који се умножавају по принципу просте деобе као амебе.

"Сваки дан, како коме падне на памет, он као на неку општу јелку која је буџет окачи свој интерес и баш га брига и зато смо дошли до тога да 31.000 предузећа има негативан биланс завршног рачуна, 8.000 је радило с нулом, 33.000 је у блокади", каже Кнежевић.

Према подацима НАЛЕД-а, у Србији постоји око 400 непореских намета. Кажу, Влади неће бити лако да укине више од 100.

"Они су уведени са више од 70 закона, потребно их је мењати, а да не помињем подзаконска акта која су највећи извор парафискалних намета", објашњава Јелена Бојовић из НАЛЕД-а.

Тај проблем, како најављују из Министарства финансија, покушаће да реше једним, кровним законом којим би се изменило више закона. Привредници поздрављају смањење броја намета, али и упозоравају да то није довољно.

Потпредседница Привредне коморе Србије Видосава Џагић каже да је неопходно преиспитати да ли нешто треба да остане, а ако треба, како треба да остане.

"Све приходе од тих парафискланих оптерећења који су до сада ишли као приход тог јавног тела везати у буџет да би могли тиме управљати", обаснила је Џагићева.

Инвеститорима је најважније да имају предвидиве и јасне услове пословања.

"Треба локалним самоуправма омогућити неку врсту конкуренције, да могу да покажу да су једни бољи од других, да су ефикаснији и да на бољи начин могу да привуку инвеститоре, али и остварити, такође, неку предвидивост да се зна до којег нивоа накнада може да иде", каже Амелија Павић из Америчке привредне коморе.

Чекајући да Влада саопшти коначну листу намета који се укидају и рачуницу колико ће се тако уштедети, привредници страхују да и ова идеја не прође као гиљотина прописа. А да они на крају, због повећања пореза, плаћају још више.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 22. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара