Швајцарскa банка У-Бе-Ес прала новац?

Због сумње да је прала новац, под кривичном истрагом је водећа швајцарска банка У-Бе-Ес. На сајту Удружења за народе прашума, Фонд Бруно Мансер оптужује швајцарску банку да пере новац који потиче од мита датог да би се дозволила сеча прашума у Малезији.

Водећа швајцарска банка У-Бе-Ес је под кривичном истрагом због сумње да је прала новац, саопштило је Министарство за јавна питања швајцарске, што одговара главном тужилаштву земље.

"Могу да потврдим да је Минстарство управе Конфедерације 29. августа отворило кривичну истрагу" у вези члана 305 кривичног закона који се односи на прање новца, рекла је агенцији Франс прес портпаролка тужилаштва Жанет Балмер.

Истрага је у вези са жалбом коју је средином јуна поднео Фонд Бруно Мансер, Удружење за народе прашума, рекла је она не износећи детаље.

На сајту тог удружења, чије је седиште у Базелу, Фонд Бруно Мансер оптужује банку У-Бе-Ес да пере новац који потиче од мита датог да би се дозволила сеча прашума у Малезији.

По том фонду, председник владе малезијске државе Сабах Муса Аман тражио је мито од група за сечу шума да би им дао концесије за извоз тропског дрвећа.

Оптужен је да се илегално обогатио и "опрао" више од 90 милиона долара преко рачуна у У-Бе-Ес банци.

Фонд наводи да је Аман клијент У-Бе-Ес банке од 1999. године и да има рачуне у банкама У-Бе-Ес у Цириху и Хонг Конгу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 01. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво