Сајам шљива у Осечини

Време је да шљива постави Осечину и Подгорину на мапу Европе, рекао председник парламента на отварању сајма и подсетио да је 1970. године у Србији било 14 милиона стабала шљиве, а да данас за трећину мање.

Председник Скупштине Србије Небојша Стефановић отворио је Седми сајам шљива у Осечини, који је окупио 200 учесника из Србије и суседних земаља.

Стефановић је рекао да је време да шљива постави Осечину и Подгорину на мапу Европе и подсетио да је 1970. године у Србији било 14 милиона стабала шљиве, а да данас за трећину мање.

"Трендови се морају преокренути, пољопривреда и туризам су шанса Србије коју не смемо пропустити", казао је Стефановић и позвао све - од оних који воде земљу, до земљорадника, да тај напор подрже.

Према речима потпредседника Привредне коморе Србије Михаила Весовића, из Србије је у 2011. године извезено сирове шљиве за 19 милиона долара, суве шљиве за пет милиона долара, а ракије за три милиона долара.

Сајам шљива у Осечини добија све већи значај и на њему се ове године очекује 20.000 посетилаца, изјавио је државни секретар Министарства финансија и привреде Горан Петковић.

Награђен најбољи извозник суве шљиве из Србије у прошлој години - ваљевска "Агранела" Александра Томића кога је ПКС наградила путовањем на Међународни сајам у Москви.

Род шљива у Подгорини, са преко милион стабала, ове године процењује се на око шест до седам хиљада тона што је једва трећина уобичајеног рода у годинама без суше.

Тродневни Сајам шљива у Осечини завршава се у недељу, када ће бити награђени најбољи произвођачи и производи од шљива.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 01. мај 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво