Читај ми!

Eкономски приоритети Владе

Решење проблема неликвидности приоритет број један за српску привреду, рекао председник ПКС Милош Бугарин. Највећи генератор неликвидности су јавни сектор, фондови, предузећа са којима је раскинут уговор о приватизацији и трговински ланци, каже Бугарин. Министарка енергетике најављује смањење броја агенција и фондова.

На панел дискусији на тему Економски приоритети Владе Србије представници привреде, државних институција, домаћих и страних привредних организација, у отвореном дијалогу покушали су да дефинишу основне приоритете нове владе. Министри су, после сусрета с посланицима, одговарали и на питања привредника о томе шта су урадили у протеклих месец дана, а шта планирају.

Решење проблема неликвидности је приоритет број један за српску привреду, рекао је председник Привредне коморе Србије Милош Бугарин.  

"Општа је пракса да сви свима дугују и нико ником не плаћа, што мора да се прекине", рекао је он на скупу у организацији Привредне коморе Србије и "НИН Фокуса".

Бугарин је рекао да тренутни дугови јавног сектора износе преко 110 милијарди динара и апеловао у име привреде на државу да се прекине ланац генерисања дуга привреди од стране јавног сектора, успостави финансијска дисциплина у плаћању, ефикасно решавање судских спорова и обезбеди примена законских прописа.

Без решавања проблема неликвидности српске привреде не може се решити ни питање стабилизације јавних финансија, смањења буџетског дефицита, јавне потрошње, незапослености и повећања привредне активности, навео је Бугарин.

"Неликвидност привреде доводи до генерисања дужничког ропства које води у гашење предузећа", истакао је Бугарин.

Бугарин је оценио да је криза додатно продубила неликвидност и да највећи цех плаћају мала и средња предузећа, а највећи генератор неликвидности, према његовим речима, јесу јавни сектор, фондови, предузећа са којима је раскинут уговор о приватизацији и трговински ланци.

Михајловић: Повећање енергетске ефикасности

Учесница скупа, министарка енергетике Зорана Михајловић изјавила је да ће неке агенције и фондови, који се односе на област енергетике и заштите животне средине бити укинути, а неки ће припасти Министарству енергетике.

Михајловићева је навела да постоји низ агенција и фондова који послују у областима енергетике и заштите животне средине и да ће они у оквиру рационализације државне управе бити смањени.

Она је нагласила да департизација није немогућа ствар и да ће департизације бити у управљању предузећима из области енергетике, а биће и јавних конкурса за та места, истакавши да јавна предузећа морају значајно да побољшају своју ефикасност и профитабилност.

Министарка је истакла да ће приоритет тог министарства бити повећање енергетске ефикасности, покретање инвестиција и реализација пројеката у енергетици и уређење критеријума за искоришћење обновљивих извора енергије.

У области заштите животне средине радиће се на уређењу рециклажних центара и депонија, а морамо да значајну пажњу посветимо и побољшању начина управљања у јавним предузећима у енергетском сектору.

Министарка је истакла да, када је реч о кредитном рејтингу Србије, који је смањен у првих пет дана рада нове владе, то није добро, али да је то резултат рада њихових претходника.

Ребаланс буџета половином септембра 

Државни секретар Министарства финансија и привреде Влајко Сенић најавио је да ће половином септембра Влада урадити ребаланс буџета.

Паралелно са ребалансом биће урађене припреме за буџет за наредну годину, тако да он буде донесен на време по закону о буџету, рекао је Сенић на конференцији Економски приоритети Владе Србије. 

У току наредног месеца биће законски ограничене највеће зараде у јавним предузећима, а у припреми је и закон који ће омогућити професионализацију управљања у јавном предузећима, најавио је Сенић.

Он је најавио и да ће у септембру бити вођени разговори са Међународним монетарним фондом.

Влада припрема укидање великог броја парафискалних намета и једног броја агенција и дирекција, затим бројних закона који треба да побољшају финансијску дисциплину у нашој земљи, казао је Сенић. 

Грујић: Привреда пред колапсом

Привреда Србије се налази у депримираном стању и пред колапсом, због чега Влада не треба да се бави популизмом и демагогијом већ да привреди укаже на јасне планове и циљеве шта треба да се ради, изјавио је председник Клуба "Привредник" Бранислав Грујић.

"Привреда је у деприминаром стању и питање је када ће све потпуно стати и настати потпуни колапс", изјавио је Грујић и поновио "молбу влади да се не бави демагогијом већ да изађе са јасним циљем и курсом шта треба да се ради и где идемо".

Очекујемо од ове владе да представи јасну визију и курс где треба да будемо 2014. и 2015. године, рекао је Грујић и запитао како држава намерава да смањи незапосленост са 24 на 15 одсто и како да привуче домаће и стране инвеститоре.

Председник Асоцијације малих и средњих предузећа Милан Кнежевић изјавио је да све мере које Влада Србије најављује за опоравак привреде, привредници доживљавају као нова оптерећења.

"Ниједна од тих мера апсолутно не помаже привреди. Све су трошковне и ниједна не значи растерећење привреде", рекао је Кнежевић новинарима у Привредној комори Србије.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 01. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво