Читај ми!

ЕБРД: 800 милиона евра кредита

ЕБРД ће ове године уложити у Србији око 400 милиона евра, а исто толико очекује се и у 2013. години, рекао први човек те банке Сума Чакрабарти. Највећи део кредита биће употребљен за изградњу саобраћајне инфраструктуре и енергетику. Сарадња са том банком биће један од приоритета Владе, рекао премијер Дачић после састанка са Чакрабартијем.

Европска банка за обнову и развој наставиће да одобрава кредите Србији, изјавио је први човек те финансијске институције Сума Чакрабарти након разговора са српским званичницима. Србија ове и идуће године може да рачуна на укупно 800 милиона евра кредита. 

Нови председник ЕБРД-а Сума Чакрабарти изјавио је да ће инфраструктура остати приоритет за ту банку у Србији.  

ЕБРД је посебно заинтересован за санацију српских путева, развој железничког саобраћаја у Србији и реализацију пројеката у инфраструктури путем јавно-приватних партнерстава, рекао је Чакрабарти током састанка са министром саобраћаја Милутином Мркоњићем у Влади Србије. 

Челник ЕБРД-a рекао je да ће та банка ове године уложити у Србији око 400 милиона евра и да се толико очекује и у 2013. години, подсетивши да је ЕБРД прошле године уложио око 500 милиона евра. 

Он је казао да је за ову годину предвиђено нешто мање средстава за Србију него у 2011. години, јер је ова година била изборна, што утиче на реализцију пројеката.

Мркоњић је изјавио да је ЕБРД спреман да помогне изградњу Коридора 11 од Обреновца до Уба и од Лајковца до Љига у укупној дужини око 50 километара и да ће српска влада то и званично предложити. 

Министар је истакао да је оријентациона вредност тих радова била око 300 милиона евра и да би те две деонице биле идеалне да се граде путем јавно-приватних партнерстава, што би било први пут да се на такав начин гради ауто-пут код нас. 

У изградњу Београдског железничког чвора до сада је уложено око 900 милиона евра, а за завршетак је потребно још стотинак милиона евра, изјавио је министар Мркоњић.

Мркоњић је, на састанку са новим директором ЕБРД-а рекао да је завршетак тог пројекта веома важан за Београд и Србију. 

Мркоњић је казао да је ЕБРД од 2001. године уложио у Србији око 3,1 милијарду евра, од чега 820 милиона у инфраструктуру. 

Докапитализација домаћих банака 

Министар финансија и привреде Млађан Динкић изјавио је да ће највећи део кредита бити употребљен за изградњу саобраћајне инфраструктуре и енергетику.

Динкић је, после састанка са Чакрабартијем, рекао да је било речи о могућностима одобравања кредита за рехабилитацију пруге на Коридору 10, као и на прузи Београд - Бар, али и за подршку приватном сектору.

Пруга Београд - Бар је такође важна за извоз "Фијата" из Србије, као и за извоз домаће пољопривреде и прехрамбене индустрије, казао је Динкић.

Из разговора са челником ЕБРД, Динкић је пренео да је Србија заинтересована да та европска банка учествује у докапитализацији домаћих банака, подсетивши да је ЕБРД већ мањински акционар у Комерцијалној и Чачанској банци.

Министарка за енергетику Зорана Михајловић је рекла да ће као гувернер Србије у ЕБРД-у учинити све да приоритети владе буду испоштовани и реализовани, да се новац од кредита што брже повлачи.

Поред пројеката чија реализације је у току у области инфраструктуре, јавних фианнсија и енергетике, биће финансирани и пројекти у области пољопривреде, што је један од пориоритета Владе Србије, најавила је Михајловићева.  

Од почетка деловања у Србији, ЕБРД је остварио инвестиције вредне више од три милијарде евра у великом броју сектора.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 01. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво