Читај ми!

Јефтинији руски гас за Србију

Директор "Србијагаса" Душан Бајатовић очекује да ће дугорочни споразум о испорукама руског гаса, као и изградња Јужног тока, обезбедити повољнију цену тог енергента у Србији.

Представници Србије и Русије разговараће 4. септембра у Београду о дугорочном споразуму о испорукама руског гаса за српско тржиште, речено је у Министарству енергетике Србије.

Премијер Русије Дмитриј Медведев указом је одобрио Нацрт споразума о дугорочним испорукама руског гаса Србији до 2021. године. Тако ће из Русије Србији годишње стизати пет милијарди кубних метара гаса.

Министарка енергетике, развоја и животне средине Зорана Михајловић потврдила је да предсатавници Русије долазе 4. септембра и додала да ће у Влади и Министарству имати разговоре и да ће инсистирати да интереси Србије буду задовољени.

"Наш интерес је да увек имамо довољне количине гаса. А нормално разговараћемо и о цени колико је год могуће да буде повољнија. Наше је право да увек покушамо да преговарамо о што повољнијој цени гаса", навела је Михајловићева.

Директор "Србијагаса" Душан Бајатовић рекао је за РТС да се на тај начин решава енергетска сигурност Србије, што значи сигурно снабдевање гасом не само за потрошаче, као што је то сада био случај, већ се отвара и могућност за изградњу гасних електрана и унапреређење хемијских пројеката у Србији.

"Ми у наредних десет година имамо гаранцију Руске Федерације да нам, у количинама до пет милијарди кубних метара обезбеде да купујемо гас по тржишним условима на начин на који је то регулисано дугорочним уговором између 'Гаспрома' и 'Србијагаса'", рекао је Бајатовић.

Према његовим речима, следи потписивање дугорочног уговора између руског "Гаспрома" и "Србијагаса", који ће прецизирати комерцијалне услове испоруке гаса – колико ће се куповати по нафтној формули, колико по спот формули.

Директор "Србијагаса" каже да ће изградња "Јужног тока" и овај уговор обезбедити повољнију цену гаса у Србији.

"У овом моменту очекујемо да, не као последица овог споразума већ као последица кретања цена нафте на светском тржишту, цена падне са око 480 долара, колико је сада, на око 420 долара", рекао је Бајатовић.

Међутим, то се неће одразити на цену гаса на српском тржишту, јер је она око 30 одсто испод реалне цене, рекао је Бајатовић и истакао да ће Србија, дугорочно гледано, имати озбиљне користи од овог споразума и од "Јужног тока".

Могућа повољнија цена

Према његовим речима, гас за српско тржиште је већ појефтинио 12 одсто према уговору који је са "Гаспромом" потписан за ову годину.  

"Ми очекујемо да ће, приликом потписивања дугорочног споразума, цена бити још повољнија у смислу да се обавезујете да ћете 10 година пословати. То би требало да значи и да су ценовни услови и за једну и за другу страну повољнији", навео је Бајатовић.

Када је реч о земљама у окружењу, Бајатовић каже да, према његовим сазнањима, те државе немају уговоре на 10 година какав има Србија.

Каже да је ранија пракса "Србијагаса" била таква да се гас купује квартално од "Гаспрома". 

"И ово ће сада, у принципу, бити годишњи уговори. Дакле, сваке године ће се уговарати потребне количине, али ми имамо гаранцију Руске Федерације да можемо да повлачимо одређене количине гаса и то се више неће постављати као питање. Ми морамо схватити и да је наше тржиште либерализовано по европским прописима. То не значи да се затварају врата у смислу конкуренције, што ће, само по себи, донети бенефите", рекао директор "Србијагаса" за РТС.

Србија годишње троши око две милијарде кубика гаса, а споразум омогућава пет милијарди. Стручњаци оцењују да је повећање количина веома значајно за земљу, али подсећају и да постоје техничка ограничења за повлачење тако великих количина.

"Свака количина гаса која ће у будућности да буде већа него што је сада је јако корисна за земљу. Свакако да пет милијарди кубика не можемо да протерамо тренутно кроз овај наш гасоводни систем Хоргош-Ниш али свакако изградњом Јужног тока то ће бити могуће", рекао је Воја Вулетић из Удружење за гас Србије.

Међутим, то не спречава градњу гасних централа за производњу струје. Већ од зиме, пуњењем складишта у Банатском двору земља ће коначно моћи да се осигура за случај гасне кризе.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара