Читај ми!

Економске дипломате, корист или штета?

Под великим знаком питања учинак економских дипломата који су пре две године отишли у иностранство како би привукли страна улагања. У Министарству финансија тврде да су дипломате, које годишње коштају државу више од милион и по евра, оправдале очекивања, док економисти сматрају да је то непотребан трошак.

Дипломате су свечано промовисане и испраћене са великим очекивањима - да у време економске кризе у земљу доведу инвеститоре. Две године касније учинак економских амбасадора под знаком је питања.

Како сматрају поједини аналитичари, добио се само трошак без значајних резултата. Према њиховим речима, најважнији посао у привлачењу страних инвестиција не обавља се у иностранству, већ у Србији.

"Ви рекламирате земљу тако што инвеститори који дођу у Србију, а после у својој земљи причају како је овде лепо пословати. То је прави начини да се промовише земља, а не тиме што ћете послати 25 људи. Тако трошите паре и њих доводите у непријатан положај, јер не могу ништа да постигну", сматра економиста Александар Стевановић.

Некадашњи амбасадор у Берлину Огњен Прибићевић, ипак, верује да је за привлачење инвестиција важно и ангажовање оних који земљу представљају у иностранству, али мисли да је то посао самог амбасадора и то један од најважнијих.

"То је човек који има статус и углед и који отвара врата и тиме што посећује фирме и остварује контакте", каже бивши амбасадор Србије у Берлину Огњен Прибићевић.

"Његове могућности су неупоредиво веће од било ког еконмског дипломате и зато сматрам да је цео тај концепт, где се такви људи одвајају од амбасада, заправо био погрешан", додаје Прибићевић.

Међутим, у Министарству финанисија и привреде задовољни су учинком економских дипломата. Без обзира на иницијативе да би сви требало да буду враћени у земљу, то се, кажу, неће догодити.

"Учествиовали су до сада у довођењу преко 60 инвеститора, а ради се и на неким другим пројектима", наводи државни секретар у Министарству финансија и привреде Влајко Сенић.

Сенић напомиње да су примери за то су доласци "Боша" у Пећинце и "Континетала" у Суботицу. "Оно што је за важно је да су њихови резултати видљиви, и да они раде у оквиру дипломатско-конзуларних представништва", додаје Сенић.

Просечне плате економских дипломата су око 3.000 евра. Осим тога, држава им плаћа смештај и трошкове школовања деце. Према подацима министарства финанисија, 27 економских представника државу годишње кошта око 1.600.000 евра.

До краја августа економске дипломате требало би да Влади Србије пошаљу нове извештаје о раду. Оцењиваће их министарство спољне и унутрашње трговине, министрство финансија. После тога знаће се да ли ће неки од њих спаковати кофере и вратити се у Србију.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 01. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво