Читај ми!

Како се држава бори против суше

Земљорадници одувек гледају у небо, а кад оно закаже у државну касу. Држава не може да предузме ниједну меру да анулира сушу, што је разлика између суше и осталих елементарних непогода и ванредне ситуације, поручују из Сектора за ванредне ситуације.

Војвођанска влада и ратари траже од Владе Србије да сушу прогласи елементарном непогодом, иако је време, када је држава таквом одлуком на себе преузимала накнаду штета одавно прошло. Закон који је то омогућавао био је на снази 70-их година прошлог века, а последњи покушај да се прогласи елементарна непогода, био је крајем осамдесетих.

Земљорадници одувек гледају у небо, а кад оно закаже, у државну касу. Некад су постојали критеријуми за доделу такве помоћи, што је подразумевало и доношење закона по хитном поступку.

"Критријум је био ако се умањи БДП локалне самоуправе, покрајине, републике односно државе за 10 одсто од планираног. Међутим због све компликованијих односа у федералној држави тај закон није никада донет", каже Милан Простран из Привредне коморе Србије.

Од краја осамдесетих, ти проблеми остају ван законске регулативе, решавају се зависно од могућности државе. Тек од 2010, имамо Закон и Сектор за ванредне ситуације. Међутим, суша не улази у разлоге за проглашење такве ситуачије.

"Практично, држава ће покушати све да ту штету умањи, али не може ниједну меру да предузме да анулира сушу и да створи ситуацију као да она није ни наступила и ту је та разлика између суше и осталих елементарних непогода и ванредне ситуације", објашњава начелник Сектора за ванредне ситуације Предраг Марић.

Стручњачи сматрају да треба размишљати о другим решењима, јер и да елементарна непогода законски може да се прогласи, држава која се бори са великим дефицитом не може много да понуди.

Професорка Економског факулатета Јелена Кочовић каже да држава нема ни од чега да исплати штете сељацима, односно пољопривредним произвођачима.

"Држава мора озбиљно да поради на једном пројекту да нам се више не дешавају овакве ситуације, мислим да би најбоље неко решење било да се формира конзорцијум осигуравајућих компанија, да заједно са државом нађу неки модел осигурања пољопривредних култура", осњеује Кочовићева.

Држава за сада пољопривредницима субвенционише, уплату осигурања.

"Финансијско учешће државе може се преселити на другу страну кроз одређене фондове који би се формирали са том сврхом и том наменом, може да партиципира и у накнади штета", каже Зоран Благојевић из Винер шетедише осигурања.

Сличан модел најразвијенији је у Шпанији. Суочени с плитком државном касом, и челници хрватске владе, са славонских поља, најављују оснивање заједничког фонда државе и осигуравајућих кућа. Из њега ће исплаћивали штете од катастофалних непогода, каква је овогодишња суша.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 01. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво