Читај ми!

Реакције на мере Владе о суши

Пољопривредници подељени око владиних решења за ублажавање последица суше. Мере треба да спрече дивљање цена, каже министар Љајић. Стручњаци кажу да је најважније зауставити пад сточног фонда.

Мере Владе Србије за ублажавање последица суше треба да спрече дивљање цена, рекао је ресорни министар Расим Љајић и обкаснио да мере не доводе у питање либерализовани приступ ценама, ни европске стандарде у тој области.

Сточари су углавном задовољни усвојеним мерама. Ипак, још им није јасно како ће се оне спроводити, па ишчекују да држава донесе и уредбе које ће то прецизирати.

Пољопривредник из Кикинде Драган Коцкар каже да ће бити добро ако до малих сточара стигне кукуруз пошто је суша однела све.

"Одговара нам субвенционисана нафта, одлагање кредита, не одговара нам у сточарству субвенционисање, још увек не знамо услове и на који начин, ако буде по оном услову да будем дужан домаћим кланицама те нам субвенције не одговарају", каже пољопривредник из Табановића Милан Ивановић.

Иако сматрају да је добро што је држава решена да им помогне, ратари оцењују да мере више иду на руку сточарима.

"Постоје неке ствари које ми нису јасне на који начин помажу нама, као што је укидање царина за увоз из иностранства, где знамо да су житарице доста повољније, што значи да ће оборити цену наших производа", каже пољопривредник из Омољице Влада Лазаров.

Пољопривредник из Кикинде Миливоје Шибул каже да има људи који имају кредите и да ће њима добро доћи, а да они који немају, неће ништа добити од ових мера.

Стручњаци кажу да не постоје мере којима би сви били задовољни, али да је у овом тренутку свака помоћ добродошла. Тврде да је најважније зауставити пад сточног фонда.

Драго Цвијановић са Института за економику пољопривреде каже да ће уколико се дозволи да  сточна храна угрози производњу меса, млека, јаја, доћи до стравичног покоља јуница, крава, крмача.

"Тиме ћемо практично упропастити производњу не само за ову годину, него за наредних пет година. И мислим да ратари заиста не треба да се љуте у овом тренутку мора се смирити тржиште", објашњава Цвијановић.

И управо, да би се спречила поскупљења, Робне резерве ће ускоро интервенисати са 40 хиљада тона кукуруза, објашњава ресорни министар.

"У овој одлуци још стоји да ће робне резерве обезбедити додатних до 200.000 тона кукуруза како би могли да наставимо са том врстом интервенције и спречимо повећање цена сточне хране, а онда последично и цене меса и млечних производа", рекао је Љајић.

Министар додаје и да ће Уредба о ограничавању маржи за основне животне намирнице на највише 10 одсто остати на снази до краја године и да хлеб неће поскупети до 30. септембра, до када важи Уредба о ограничавању цене на 44 динара.

До тада се настављају преговори са пекарима, да би се утврдило како ће та област од 1. октобра бити регулисана.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 01. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво