Читај ми!

Динкић: Одлагање обавеза према "Фијату"

Претходна Влада Србије није испунила велики део обавеза из уговора са "Фијатом" и замолићемо италијанску компанију да одложимо испуњење дела тих обавеза, рекао је у Крагујевцу министар финансија Млађан Динкић.

Министар финансија Млађан Динкић рекао је у Крагујевцу да ће морати да замоли челнике "Фијата" за одлагање неких договорених обавеза, пошто претходна Влада Србије није испунила велики део обавеза из уговора са италијанском компанијом.

Према његовим речима, у Београду ће у среду, 29. августа, бити одржан састанак са потпредседником "Фијата" Алфредом Алтавилом на којем ће размотрити колики ће део финансијких обавеза према италијанској компанији бити пребачен у 2013. годину.

"Молићемо Фијат за разумевање, да направимо споразум да део тих обавеза које нису ушле у буџет уђу у ребаланс, а да други део одложимо за наредну годину" рекао је Динкић, али није прецизирао износ.

Влада Србије није испунила уговорену обавезу да ове године за рад фабрике аутомобила у Крагујевцу обезбеди 60 милиона евра.

Динкић је рекао да се залаже да се поштују све уговорне обавезе, без обзира на то да ли је реч о домаћем предузетнику или страном инвеститору, али да претходна Влада Србије није обезбедила девет милијарди динара у буџету за "Фијат".

"Вероватно нећемо моћи све то да обезбедимо ребалансом, јер смо дали приоритет пољопривреди", рекао је министар и додао да ће више од девет милијарди динара у ребалансу буџета бити издвојено за отклањање последица суше и редовно измирење обавезе према пољопривредницима.

Према речима Динкића, ребалансом буџета ће сигурно бити обезбеђен новац за завршетак инфраструктуре за потребе добављача "Фијата" у зони Грошница и за завршетак ауто-пута Крагујевац–Баточина и све друго што је потребно за извоз аутомобила из Крагујевца.

"Фијатова" фабрика аутомобила у Крагујевцу је у јулу почела серијску производњу новог модела "фијат 500 Л", а 13. јула испоруке за извоз.

План је да се од новембра производи 550 аутомобила дневно, а од 2013. године, зависно од стања на тржишту, годишње би требало да се производи од 120.000 до 180.000 аутомобила.

Србија очекује више од милијарду евра прихода годишње од извоза "Фијатових" возила.

Према најавама "Фијата", нови аутомобил ће се продавати у више од 100 земаља света, а најпре у Европи, потом и на америчком тржишту и у пацифичким земљама.

Нова фабрика аутомобила у Крагујевцу, у којој "Фијат" има 67 одсто капитала а Влада Србије 33 одсто, свечано је отворена 16. априла.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 01. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво