Читај ми!

РБВ: Нисмо као Агробанка

Поређење Развојне банке Војводине са Агробанком је злонамерно и политички мотивисано, поручују из те банке, напомињући да су њихови проблеми искључиво у вези са пословањем Металс банке.

Развојна банка Војводине саопштила је да је свако поређење те банке са Агробанком "злонамерно и вероватно политички мотивисано". Дезинформисање јавности и клијента Развојне банке, како је указано, неће допринети ни банкарском систему Србије, ни привреди.

"Проблеми Развојне банке Војводине везани су искључиво за пословање Металс банке, а план консолидације пословања, који се спроводи, даје добре резултате и постоје добри показатељи могућности позитивног пословања", пише у саопштењу.

Додаје се да је држава, преузимајући Металс банку, спасла више од 50.000 радних места и преко 3.400 предузећа и као већински власник учествује и даље у том процесу.

"Поставља се питање коме је у интересу да тај процес угрози, притом наносећи непоправљиву штету и свим другим банкама", наводи се у саопштењу.

Додаје се да је проценат наплативости кредита Развојне банке тренутно у српском просеку, али да "свесно преузет портфолио Металс банке" укупно проблематичне кредите Развојне банке "чини значајно већим".

Развојна банка је истакла да аналитичари, који упозоравају на лоше стање у тој банци, не анализирају помаке које је она учинила "у условима објективно највеће глобалне кризе".

"Да Развојна банка има нешто да крије, као што су политички инструисани кредити, сигурно не би иступала и отворено говорила о реалним резултатима пословања, исто као што не би била отворена у сарадњи са Народном банком Србије (НБС)", навоси се у саопштењу Развојне банке.

Како је наведено, Народна банка Србије учествовала је у доношењу одлуке о преузимању и докапитализацији Развојне банке, и има стални увид у стање у тој банци.

Централна банка је 20. августа почела контролу пословања Развојне банке где проблематични кредити чине 62 одсто укупно одобрених позајмица, који су највећим делом наслеђени од Металс банке.

Развојна банка је настала 2008. године, након што принудна управа у Металс банци није дала очекиване резултате.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 01. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво