Читај ми!

Мере за ублажавање последица суше

Влада Србије издвојиће од 12 до 15 милијарди динара за спровођење мера за ублажавање последица суше. Мере предвиђају делимично ослобађање пољопривредника од плаћања обавеза према држави, затим адекватну интервенцију државе на тржишту како би се очувала стабилност цена и снабдевања и, на крају, финансијску помоћ пољопривредницима кроз повећање одређених подстицаја.

Влада Србије усвојила је мере за превазилажење последица суше, за које ће бити издвојено између 12 до 15 милијарди динара. Мере се односе на ослобађање пољопривредника одређених финансијских обавеза или њихово пролонгирање, на интевенције на тржишту како би се обезбедила стабилност цена и снабдевања, као и финансијску помоћ пољопривредницима повећањем подстицаја.

Министар пољопопривреде Горан Кнежевић рекао је на конференцији за новинаре да су мере усаглашене синоћ на радном састанку премијера Ивице Дачића и ресорних министара.

Кнежевић каже да су мере подељене у три групе: делимично ослобађање пољопривредних произвођача обавезе према држави и пролонгирање њиховог измирења, затим адекватна интервенција државе на тржишту како би се очувала стабилност цена и снабдевања и, на крају, финансијска помоћ пољопривредицима кроз повећање одређених подстицаја.

Делимично ослобађање од плаћања обавеза према држави, између осталог, подразумева да ће бити омогућен додатни грејс период за отплату субвенционисаних пољопривредних кредита, односно да ће моћи да отплаћују само камату, а не и главницу.

Пољопривредници ће бити ослобођени и плаћања накнаде за одводњавање и наводњавање за 2011. и 2012. годину.

Локалним самоуправама биће предложено да ратаре ослободе плаћања закупа државног пољопривредног земљишта за 2012. годину.

Када је о интервенцијама на тржишту реч, најављено је да ће Републичка дирекција за робне резерве купити 200 хиљада тона меркантилног кукуруза, као и да ће привремено бити укинуте царине и прелевмани за увоз свих врста житарица до наредне жетве.

Дневно ће се пратити извоз житарица како би се на време предузеле мере уколико би извоз угрозио снабдевање домаћег тржишта.

У домену додатних подстицаја, предвиђено је, између осталог, да се дуплирају субвенције за тов јунади и свиња, затим да се премије за млеко за трећи и четврти квартал повећају са пет на седам динара, као и да у што краћем року почене дистрибуција регресираног горива за јесење радове.

Предложене мере биле би знатно издашније да није затечена "катастрофална ситуација у финансијама у овом министарству", рекао је Кнежевић и објаснио да су те мере у овом тренутку "максимум максимума", па чак можда и превазилазе могућности државе и владе.

Министар пољопривреде истакао је да су га на синоћном састанку представници осталих надлежних министарстава уверили да ће потребна средства бити обезбеђена, пре свега рационалнијом прерасподелом буџета чији се ребаланс, како је навео, очекује 15. септембра.

Кнежевић је позвао пољопривреднике да подрже напоре Министарства и Владе, као и предложене мере, јер су рационалне и једино објективно могуће у овом тренутку.

Број коментара 24

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара