И Развојна банка под лупом

Народна банка проверава како ради Развојна банка Војводине на коју је, ове године, после Агробанке, потрошено највише новца из буџета. У Развојној банци признају да имају проблема са наплатом 62 одсто кредита, али демантују приче о лошем пословању. НБС најављује појачану контролу у свим банкама у којима постоји одређени ниво ризичних кредита.

Контролори Народне банке су у Развојној банци Војводине! Проверавају како ради банка на коју је, ове године, после Агробанке, потрошено највише новца из буџета. У Развојној банци признају да имају проблема, посебно са наплатом 62 одсто кредита, али демантују приче о лошем пословању.

Народна банка најављује додатну контролу банака, а од Привредне банке Београд, Чачанске, Комерцијалне, Јумбес и АИК банке тражи да јој доставе податке о лицима која стоје иза одређених рачуна.

"Развојна банка Војводине није ни Металс банка није ни Агробанка, ни било која друга банка, ми смо Развојна банка Војводине, специфични, посебни, такви какви јесмо, каже Горан Костић, члан Извршног одбора Развојне банке Војводине.

Развојна банка настала је одлуком државе, на темељима Металс банке која је 2008. године била на прагу ликвидације. Кажу од ње су наследили највећи део проблема, па и највећи део од 62 одсто ненаплативих кредита.

Костић каже да тренутно воде 930 спорова против правних лица која нису вратила кредите и да су наплатили преко 700 милиона потраживања, која су старија од годину дана.

"Имамо имовину коју не можемо да продамо и која нам је одбитна ставка од капитала, зато што је цена по којој можемо да продамо драматично далеко од процене по којој је она преузимана у облику кредита, јер 2008. и 2007. хипотеке које су дате тада више не вреде ни близу те вредности", објаснио је Костић.  

Превише проблема и недовољно капитала, али Развојна банка и даље ради захваљујући држави. За њену докапитализацију из републичког и покрајинског буџета издвојено је готово седам милијарди динара, али ће им, кажу, бити потребно још новца. Да ли ће и која банка добити новац, наредних месеци одлучиваће Влада. 

Министар финансија и привреде Млађан Динкић каже да очекује да нови гувернер са својим сарадницима појача контролу банкарског сектора, да се најпре види у каквом је стању тај сектор, а да се онда заједнички разраде мере које ће појачати стабилност банкарског сектора.

"Не бих издвајао било коју банку, посебно не пре него што видимо резултате контроле", рекао је Динкић.

Народна банка најављује да ће појачати контролу у свим банкама у којима постоји одређени ниво ризичних кредита. Према званичним подацима, сваки четврти кредит привредници не враћају на време. Да ли је са 62 одсто таквих кредита Развојна банка рекордер? У Народној банци кажу да те податке не објављују за сваку банку посебно.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се