Читај ми!

Русија званично у СТО

После 19 година преговора Русија и званично члан Светске трговинске организације. Из СТО оцењују да ће њен улазак "без сумње ојачати систем мултилатералне привреде".

Русија је званично постала 156. чланица Светске трговинске организације (СТО) после 19 година преговора. Генерални директор СТО Паскал Лами истакао је у саопштењу да је пут био "дуг" за Русију и да ће њен улазак "без сумње ојачати систем мултилатералне привреде".

Русија ће примењивати царинске таксе у просеку од 7,8 одсто и преузела је посебне обавезе у 11 сектора услуга, наводи се у саопштењу. Русија, која је била последња велика сила ван СТО, у децембру прошле године је добила зелено светло за улазак од земаља чланица те међународне организације.

"Русија је постала пуноправна чланица СТО. То је савршен начин да се стимулише развој привреде и конкурентности", написао је на Твитеру бивши руски министар финансија Алексеј Кудрин.

Европска комисија поздравила је данас у саопштењу улазак Русије у Светску трговинску организацију, оцењујући да је то посебно важно за ЕУ. Русија је трећи по величини трговински партнер Европске уније а Унија је први трговински партнер Русије, наводи се у саопштењу Европске комисије.

"Данашњи пријем у СТО је значајан корак ка будућој интеграцији Русије у светску привреду", написао је европски комесар за трговину Карел де Гухт.

"То ће олакшати инвестиције и трговину, допринети убрзању модернизације руске привреде и пружити бројне прилике за инвестирање како руским тако и европским фирмама. Имам поверење у то да ће Русија поштовати правила и норме медјународне трговине на које се обавезала", додао је Де Гухт.

Укупан извоз ЕУ у Русију износио је 108,4 милијарди евра 2011. године, а увоз 199,5 милијарди евра, подсетила је Комисија.

Европска унија у Русију највише извози аутомобиле (седам милијарди евра 2011), затим лекове (шест милијарди евра) и резервне делове за аутомобиле (три и по милијарде евра). Из Русије ЕУ углавном увози сировине, пре свега нафту (130 милијарди евра) и гас (34 милијарди евра).

Главни преговарач за улазак Русије Максим Медведков је у изјави за лист Расискаја Газета рекао да ће учлањење Русије гарантовати стабилност спољне трговине, смањење царинских и административних баријера и пружити могућност учествовања у изради правила за међународну сарадњу.

Он је ипак рекао да су ризици чланства, снижавање увозних такси, ограничење подршке државе одређеним секторима и, сходно томе, повећање конкурентности страних производа.

Критичари уласка Русије у СТО из редова комуниста упозоравали су да ће смањење царина дозволити странцима да преплаве тржиште јефтиним производима, што ће угушити бројне индустрије наслеђене из совјетског доба.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара