Читај ми!

"Епл" је највреднији!

Због вртоглавог раста вредности акција последњих месеци, амерички ИТ гигант "Епл" сада вреди невероватних 621 милијарди долара, чиме је оборио рекорд "Мајкрософта" из 1999. године.

Америчка ИТ гигант "Епл" постао је највреднија светска фирма у историји, будући да је раст њених акција подигао вредност компаније на 621 милијарду долара, чиме је оборен рекорд "Мајкрософта" из првих дана процвата интернета.

Акције "Епла" достигле су недавно нови максимум захваљујући оптимизму тржишта у вези предстојећег лансирања "ајфона 5", а можда и мањег и јефтинијег таблет уређаја "ајпед".

"Епл" носи титулу највредније светске фирме од краја прошле године. Компанија сада вреди 53 одсто више него другопласирани нафтни гигант "Ексон мобајл".

"Мајкрософт" је 30. децембра 1999. године вредео око 850 милијарди долара, што је, када се урачуна инфлација, једнако садашњих 620 милијарди. Тренутно "Мајкрософт" вреди 257 милијарди долара.

Упркос великим изазовима почетком године и оптужбама на нехумане услове у њиховим производним погонима у Кини, акције "Епла" остале су недодирљиве и само ишле на горе.

Ипак, пред "Еплом" су, упозоравају стручњаци, нови изазови, остати број један.

Превртљива судбина ИТ гиганата

То није нимало лак задатак у веома промењивом технолошком свету. Смартфонови, од којих долази велики део прихода америчког гиганта, веома се брзо мењају и застаревају а њихово тржиште није стабилно због сталне могућности њихове замене другим решењима.

И у таблетима, у којима "Епл" учествује са 90 одсто тржишта, конкуренција постаје све жешћа.

Стручњаци упозоравају да ће "Епл" морати да настави да развија нове моделе и изуме сваких годину дана да би одржао толику предност.

Да је ИТ тржиште превртљиво показује и пример Фејсбука. Све проблематичније акције најмасовније друштвене мреже на свету пале су на мање од половине првобитне вредности из маја, када су изнете на берзу.

Акције Фејсбука су склизнуле за још седам центи, на 18,98 долара на њујоршкој берзи што је њихова до сада најнижа вредност.

Толико очекивани излазак те друштвене мреже на берзу разочарао је многе због техничких проблема и превеликих очекивања. Акције Фејсбука нису до сада премашиле своју максималну, почетну цену од 38 долара.

Инвеститоре забрињава способност Фејсбука да повећа приход, а посебно зараду од оглашавања на мобилнима партима јер корисници сада хрле ка "паметним телефонима" и таблет рачунарима.

Цени деоница Фејсбука прети још већи пад и јер истичу ограничења за његове запослене да изнесу своје деонице на берзу. Понуда деоница тако још више расте што аналитичари већ називају "потенцијалном поплавом тржишта" уз неизбежан пад вредности.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се