Читај ми!

Енергетске дозволе на конкурсима

Минстарство енергетике ће направити правилник о јавном позиву за доделу енергетских дозвола по локацијама, каже Зорана Михајловић. Биће ограничено и време за које инвеститор мора да заврши или бар до одређеног степена изгради објекат, истиче ресорна министарка.

Енергетске дозволе за обновљиве изворе енергије у Србији биће додељиване на јавним конкурсима, најавила је министар енергетике, развоја и заштите животне средине Зорана Михајловић.

Михајловићева је, у интервјуу агенцији Бета, рекла да ће Минстарство направити правилник по којем ће морати да постоји јавни позив за доделу енергетских дозвола по локацијама.

Према њеним речима, то је веома важно јер се до сада дешавало и да су министри за једну локацију издавали по две дозволе и једини су имали право да инвеститорима дају дозволе и то без јасно одређених критеријума.

Како је истакла, правилником ће бити ограничено и време за које инвеститор мора да заврши или бар до одређеног степена изгради објекат.

То је неопходно, додала је Михајловићева, како се не би десило да неко има енергетску дозволу коју продужава сваке две године и да се деси да неко ни после осам година није завршио електрану.

Ако инвеститор за две године у одређеном проценту не изгради електрану дозвола ће бити одузета, рекла је она.

План је и да Министарство припреми све дозволе које су потребне потенцијалном инвеститору за реализацију пројекта, рекла је Михајловићева и додала да је тренутно потребно 27 дозвола за изградњу мале хидроелектране.

"Обновљиви извори енергије у Србији нису искоришћени, јер се дуго чекало на законе и подзаконска акта, а они који су користили те обновљиве изворе енергије користили су их углавном за сопствене потребе", оценила је она.

Према речима Михајловићеве, геотермална енергија којом је Србија богата највише се користила за пластенике, а из те енергије може да се добије топлотна енергију.

"План Министарства у области енергетске ефикасности је и да топлане које раде на гас, угаљ или мазут полако крену да користе биомасу. На тај начин користиће чисти извор енергије и поред топлотне производиће и електричну енергију као повлашћени произвођачи", истакла је Михајловићева.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара