Читај ми!

Снижен рејтинг, скупљи кредити

Члан Фискалног савета Владимир Вучковић каже да смањена оцена кредитног рејтинга представља лош знак за Србију. Сви они који позајмљују новац Србији тражиће већу каматну стопу и кредити ће бити скупљи, истакао Вучковић. У наредном периоду не може се очекивати јачање динара, каже Вучковић.

За само две недеље две међународне агенције снизиле су оцену кредитног рејтинга Србије, најпре "Стандард енд пурс", а затим и "Фич". Члан Фискалног савета Владимир Вучковић каже да је смањена оцена лош знак за Србију и да то значи да ће свако ко размишља о улагању у Србији бити опрезнији.

"То значи да ће сви они који позајмљују новац Србији тражити већу каматну стопу, дакле кредити ће бити скупљи, све у свему – погоршање рејтинга, угледа, кредибилитета Србије у свету", рекао је Вучковић гостујући у Дневнику РТС-а.

Обе агенције у образложењу наводе измене закона о Нарондој банци и мере које би Влада требало да донесе. Вучковић сматра да се са тим мерама касни, јер је фискални дефицит већ дуго висок.

"Фисклани савет је пре непуна три месеца предложио неке мере о којима се и сада прича. Било би боље да је Влада формирана брже и било би боље да је претходна влада предузела неке мере. Улазимо у крај ове године и сада је крајње време да се предузму неке озбиљне мере", каже Вучковић.    

Према његовим речима, предложене мере ресорног министарства за сређивање српских финансија ићи ће у добром смеру, али ће оне морати да буду непопуларне, јер се говори се о повећању ПДВ-а, повећању пореза на добит.

"То ће, нажалост, бити неопходне краткорочне мере за гашење пожара. Оно што ће Влада морати јесте да смањује и државне расходе", каже Вучковић.

Коментаришући незваничне информације да је Влада већ одустала од неких мера, тачније да ће порез на добит повећати на 12 процената уместо најављених 15 одсто, Вучковић каже да су комбинације повећања пореза различите и када је реч о ПДВ-у и о порезу на добит, тако да не сматра да је реч о притисцима и уступцима него о процени "до које мере треба ићи".

"Треба имати у виду да свако повећање пореза није популарно и на одређени начин успорава привредну активност, тако да треба добро проценити који ће бити нето ефекат, колике су користи, а колике штете", каже члан Фискалног савета.  

Динар је од почетка године према евру ослабио више од 11 процената. Вучковић каже да су кретања на девизном тржишту последица опште нестабилности коју имамо у земљи, тако да се, како истиче, не може очекивати стабилизација девизног курса без сређивања стања у јавним финансијама. 

"Не можемо очекивати даље јачање динара јер имамо различите дебалансе, различите  дефиците и само њихово решавање може на дужи рок да омогући јачи динар", истиче Владимир Вучковић.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара