Читај ми!

"Фијат 500 Л" кренуо пут Италије

Почео извоз "фијата 500 Л" из Србије. Први воз са 206 аутомобила намењених италијанском тржишту кренуо из Крагујевца ка луци Бар.

Из Крагујевца је пут луке Бар данас кренула железничка композозиција са 206 аутомобила "фијат 500 Л", а возила ће затим до Италије бити транспортована бродом. Тиме је званично почео извоз новог аутомобила који је произведен у Крагујевцу.

Очекује се да до краја недеље из крагујевачке фабрике крене још 206 возила. Више од две стотине возила транспортује се у 16 вагона, а композицију до границе са Црном Гором обезбеђују припадници Полицијске управе у Крагујевцу.

Воз ће потом преко Пожеге и Бродарева стићи у Црну Гору, одакле ће наставити до барске луке.

"Сваке недеље из Крагујевца ће до Луке Бар ићи по два воза. Осим железничког транспорта, возила ће до купаца бити превожена и друмским саобраћајем. Број возила ће се повећавати у складу са потребама тржишта", рекао је директор производње "Фијат аутомобила Србија" Нунцио ди Бартоло.

Уговор о превозу аутомобила и за железнице Србије, један је од највећих послова у последњој деценији.

Директор Дирекције за инфраструктуру "Железница Србије" Милан Максимовић рекао је да је реч о великом послу за "Железнице Србије", које већ сарађују са ФАС-ом, тако што транспортују делове за нови модел аутомобила.

"Из Крагујевца ће пут Бара ићи 12 возова седмично, када се у Фабрици буде производило 200.000 аутомибила годишње и у плану је модернизација и електрификација пруге од Лапова до Краљева", рекао је Максимовић.

Крагујевачки "фијат 500 Л" наћи ће се на више од 100 тражишта широм света, укључујући и Сједињене Америчке Државе.

Иначе, серијска производња новог модела "фијат 500 Л" почела је 4. јула у Крагујевцу, а план је да се од новембра производи 550 аутомобила дневно.

До краја ове године у Крагујевцу би, према најавама из ФАС-а, требало да буде произведено 30.000 комада. У плану је да се у 2013. години, у зависности од ситуације на тржишту, годишње производи од 120.000 до 180.000 аутомобила.

Нови "Фијатов" аутомобил "500 Л" званично је представљен почетком марта на Салону аутомобила у Женеви, а производи се само у фабрици у Крагујевцу.

На српском тржишту продаваће се по цени од 13.500 евра, док ће потенцијалним купцима у Европи бити понуђена верзија са додатном опремом по цени од 16.000 евра.

Број коментара 25

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
27° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара