Читај ми!

Љајић: Влада спрема пакет антикризних мера

У септембру би требало да буде представљен пакет антикризних мера које припрема Влада, најавио министар унутарашње и спољне трговине Расим Љајић. Повећање ПДВ-а ће бити само крајња, нужна мера и, ако буде тог повећања, ПДВ ће износити 20 одсто, каже Љајић.

Министар унутрашње и спољне трговине Расим Љајић рекао је да Влада Србије припрема пакет антикризних мера, које би требало да буду представљене у септембру, а, како је навео, неке од њих биће непопуларне и нимало лаке.

"Сигурно је да и на приходној и на расходној страни буџета морамо да урадимо многе ствари. Неке од њих су крајње непопуларне, али намера је очување макроекономске стабилности, смањење дефицита и смањење јавног дуга. То неће бити нимало лако", рекао је Љајић гостујући у Дневнику РТС-а.

Љајић је прецизирао да антикризне мере припрема Министарство финансија и истакао да неће бити повећања ПДВ-а на основне животне намирнице.

"Повећање ПДВ-а ће бити само крајња, нужна мера и, ако буде тог повећања, ПДВ ће износити 20 одсто", рекао је Љајић.

Министар Љајић је рекао и да се нова Влада суочава са бројним изазовима и наслеђеним проблемима.

"Имали смо сушну годину, са значајно мањим приносима кукуруза, соје и суцокрета, што може утицати на цену сточне хране, па тиме и на цену меса. За утеху је што је род пшенице био сасвим солидан", рекао је Љајић.

Министар сматра да род пшенице од око два милиона тона у приличној мери задовољава потребе домаћег тржишта, а то је био и један од разлога због којег министарство сматра да нема оправдања за захтев Уније пекара Србије да хлеб поскупи.

Према његовим речима, уредба о цени хлеба сасвим сигурно ће остати на снази до краја њеног важења – 30. септембра.

Србији потребан аранжман са ММФ-ом

Љајић саматра да Србији треба аранжман и договор са Међународним монетарним фондом (ММФ) и очекује да ће тај договор бити постигнут.

"То је потврда исправности курса владе у макроекономској политици, то утиче на кредибилност државе. ММФ пружа стручну помоћ, а на тај начин можемо да дођемо до јефтинијих кредита", рекао је министар унутарашње и спољне трговине.

Он је напоменуио да се разговори са ММФ-ом не воде по принципу ултиматума.

"ММФ не може нама да нареди нешто да учинимо. То су разговори, преговори, усаглашавања, компромиси. Мислим да је веома важно да имамо договор са ММФ-ом и очекујем да ћемо га постићи", нагласио је Љајић.

Како је рекао, нема опоравка наше економије, привреде, повећања запослености без повећања извоза и привлачења страних инвестиција.

Говорећи о раду економских амбасадора, Љајић је поновио да цела дипломатија мора бити у функцији економске дипломатије и да наши амбасадори у земљама морају да буду у функцији повећања извоза, промоције привреде, привлачења страних инвестиција.

Љајић је рекао да је приоритет сваког амбасадора да учини све да смањи спољнотрговински дефицит, да повећа нашу производњу и помаже нашим предузећима.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
27° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара