Читај ми!

Тоне извоз бродова

Пре три године Србија је извезла бродове у вредности од 87 милиона долара, а прошле године ни трећину. Велика бродоградилишта отпустила су половину запослених, јер не могу да добију кредите којим би, док не продају бродове, платили раднике и материјал. Бродоградитељи траже финансијску помоћ и гаранције државе.

"Бомекс", једина српска гринфилд инвестиција у бродоградњу, са кооперантима запошљава 240 радника и гради седам бродова. После годину дана предали су руском купцу 103 метра дуг теретни брод. Посла, кажу, има, али су га покренули тек са кредитом стране банке.

"Да смо имали финансирање од наших банака, сви бродови би раније били завршени и наплаћени. Са руског тржишта имамо такве пословне односе да су они спремни да ангажују своја средства и овде граде бродове", каже Миленко Леповић из "Бомекса".

Тридесет радника фирме "Бродико" за четири месеца изградили су тридесет пет метара дуг брод за претакање горива. Да би на време завршили посао вредан око 200.000 евра, радили су и прековремено, али су за свој труд награђени.

Дејан Кежман, бродомонтер у фирми "Бродико", наводи да је најтеже било радити по врућини последњих 15, 20 дана. "Било је бонуса – да не грешимо душу – било је 25 одсто пребачаја на крају посла", наводи Кежман.

Иако је српска флота у просеку стара око 40 година, због кризе, мала бродоградилишта тешко долазе до посла. Углавном раде поправке.

Небојша Ђорђевић, инжењер "Бродика", каже да је квалитетније послове тешко наћи. "Други проблем је – и кад добијемо неки посао, јако тешко је доћи до наплате", истиче Ђорђевић.

Динар уложен у бродоградњу враћа се троструко, а бивша Југославија од израде и поправке бродова годишње је добијала 200 милиона долара. Србија има инфраструктуру, обучене раднике и стручњаке.

"Имамо институције које школују завариваче, имамо и друге школе које дају разне врсте обука и преобука тако да ја мислим да је то једна грана на коју треба озбиљно рачунати у будућности", каже Љубодраг Перковић из Привредне коморе Србије.

Шанса српске бродоградње је и у пројектима Европске уније у подунавским земљама.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
27° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара