Читај ми!

"Крушик" не одустаје од литијума

Ваљевски "Крушик-акумулатори" не одустају од фабрике литијума. Поручују да држава не треба да дозволи извоз тог минерала као руде, већ да је исплативије да га прерађује домаћа индустрија.

Пре тридестак година Ваљево је требало да добије фабрику за производњу литијумских батерија. "Крушик-акумулатори" и француски "Сафт" потписали су уговор о инвестицији, која због политичких одлука на локалном и државном нивоу није заживела. У Ваљеву су изградили хотел "Гранд", а ЈНА је инвестицију хтела у Гњилану.

Ваљевска Каменица је једна од седам локација у Србији на којој ће канадска фирма "Ултра-литијум" трагати за ретким минералом будућности. Само у Немачкој, 15 милиона аутомобила за три године, покретаће литијум, и то можда баш из Каменици.

И док обичан мештанин Ваљевске Каменице још не зна од колике је важности литијум за будућност човечанства, у "Крушик-акумулаторима" знали су то пре 30 година.

Са француским "Сафтом" 1985. године договорили су фабрику литијумских батерија у Ваљеву или Лајковцу, за потребе наменске индустрије. После пет година, инвестиција за коју су била обезбеђена средства, је пропала.

У то време хотел "Гранд" био је једна од капиталних градских инвестиција у Ваљеву. Хотел је само један од разлога због којих је Ваљево остало без важне фабрике.

"Одлука руководства СОУР-а Крушик и градских власти да се средства намењена за изградњу фабрике литијумских батерија усмере у завршетак хотела Гранд је први разлог, а други разлог је промењен став ССНО-а да се фабрика гради у Гњилану, а не у Ваљеву", каже тадашњи директор "Крушик-акумулатора" Владимир Урошевић.

Међутим, "Крушик-акумулатори" не одустају од фабрике литијума. Пре геолошких истраживања Канађана, држава им је одобрила Пројекат за освајање литијум-јонских батерија и горивних ћелија. Ангажовано је 12 наших научно-истраживачких институција.

"Може да се каже да смо спремни да дамо инструкције како да се хемикалије на бази литијума које се добијају из рудника, усмере у такве производе који би били корисни за литијум јонске акумулаторе", каже руководилац пројекта проф. др Славко Ментус.

Председник "Крушик-акумулатора" Живота Ћосић каже да рачунају да се са 2014. годином заврше фундаментална истраживања, да би се видело докле се стигло.

"Онда бисмо сели да разговарамо са великим произвођачима литијум-јонских батерија, да знамо према нашим добијеним резултатима какву опрему хоћемо да набавимо и да кренемо у производњу", каже Ћосић.

У "Крушик-акумулаторима", јединој фабрици никло-кадијум батерија у Југоисточној Европи, сматрају да држава не сме дозволити да се литијум као руда извезе из Србије. Тај посао за државу је исплатив само ако минерал преради домаћа индустрија. Акумулатори Крушика у супротном морали би да увозе домаћи минерал.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара