Читај ми!

Повећање ПДВ-а без већег ефекта

Држава има на рачунима 140 милијарди динара и сасвим уредно може да финансира и плате и пензије до пролећа, сматра економиста Мирослав Здравковић. Ефекат повећања ПДВ-а на 20 одсто безначајан, јер се неутрализује повећањем плата и пензија од само један и по или два одсто, каже Здравковић.

У државној каси минус је двоструко већи од планираног, јавни дуг чак 10 одсто преко дозвољене границе, а привреда у паду од почетка године. У Министарству финансија кажу да имају план за увођење реда у јавне финансије.  

Говорећи о мерама које је најавило ресорно министарство, економиста Мирослав Здравковић рекао је да се ситуација драматизује и да држава има на рачунима 140 милијарди динара и да сасвим уредно може да финансира и плате и пензије до пролећа, па чак и лета идуће године.

"Када се прича о пореским променама, ефекат повећања горње стопе са 18 на 20 одсто је миноран, неких 12 до 15 милијарди динара на годишњем нивоу, што се неутрализује повећањем плата у јавном сектору и пензија од само 1,5 или 2 одсто", рекао је Здравковић гостујући у Дневнику РТС-а.

Када је реч о повећању пореза на профит са 10 на 15 одсто, Здравковић каже да је тај ефекат знатно већи, око 30 милијарди динара, пошто је очекивани профит у овој години око шест милијарди евра или 60 милијарди динара.

"У збиру ове две мере дају око 40 милијарди динара, а исто би се постигло уколико би се са локалног нивоа републичком нивоу вратила само половина пореза на зараде – значи, да се држави врати са 20 на 40 одсто, а не, као што је било раније, 60 одсто", објаснио је Здравковић.

Према његовим речима, постоји опасност да неке реалне уштеде нису могуће на тај начин и да се најављена пореска ослобађања од било каквих такси, намета не могу квантификовати.

"Укупно се непореских прихода скупи око 160 милијарди. Уколико се у овоме што најављује Динкић нађе 50 или 60 милијарди динара, трећина онога шта привреда плаћа мимо званичних пореза, онда значи да је додатно продубљен дефицит. Сада није реално говорити о томе док не видимио ребаланс буџета", рекао је Здравковић.

Говорећи о афери "Агробанка" и хапшењима осумњичених за малверзације, Здравковић је рекао да је то повољан сигнал да држава почиње "макар у рудиментима да функционише".

"Ово је само зрно песка у односу на све наше проблеме и, ако желимо да имамо економски бољитак, ово треба да буде пракса", рекао је Здравковић и додао да сви који су на било који начин умешани у било какве афере треба да одговарају.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 24. мај 2024.
16° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије