Читај ми!

Енергетика, шанса Србије

Влада Србије најављује нова улагања у енергетски сектор. Из министарства енергетике најављује убрзање постојећих пројеката и привлачење нових инвеститора. Најављена улагања у термоелектране, хидроелектране и обновљиве изворе енергије.

Према најавама, један од приоритета Владе Србије је енергетика. Улагањима у ту област, рачунају у Немањиној 11, биће обезбеђена енергетска стабилност земље, али и посао за грађане. Из надлежног министарства најављују да ће убрзати започете енергетске пројекте, али и довести нове инвеститоре.

Мањак енергије у целој Европи. Потрошња енергената је све већа и зими и лети. Сваке године, само потрошња струје бележи раст од пет одсто. У Србији, скоро три деценије није изграђен ниједан капитални енергетски објекат.

"Могу да кажем да је за енергетику потребно једно велико спремање.То значи са једне стране инвестиције, отварање нових рудних поља и покретање нових објеката, а са друге стране побољшати енергетску ефикасност. Све са циљем да енергије има довољно и да имамо једне разумне цене енергије и енергената", поручује нова министарка енергетике Зорана Михајловић.

Уз помоћ европских и јапанских кредита, ЕПС наставља обнову термоелектрана Никола Тесла, а у Колубари отвара нове копове. Стратешки партнер за Колубару Б је италијански Едисон.

Највећи посао, који се финасира из кинеског кредита је у Костолцу. У току је реализација прве фазе вредне 340 милиона долара.

"Из тог аранжмана нама је далеко важнија друга фаза, а то је изградња новог енергетског блока за који смо потписали предуговор и оквирни уговорни споразум. И на другој фази тренутно радимо на усаглашавању техничких и економско финансијских спецификација", каже директор Термоелектране и копова "Костолац" Драган Јовановић.

Он додаје и ће до јесени највероватније бити спремни сви предлози за потписивање појединачних уговора, а радови на другој фази у Костолцу требало би да се крену 2014. године.

Најављени су велики пројекти коришћења обновљиве енергије, а највише из водног потецијала. У плану је градња Ђердапа 3. Електропривреда Србије је са Италијанима ушла у посао изградње 10 малих хидроелектрана на Ибру, пет ће на Морави градити са Немцима, а са Републиком Српском и неколико хидроцентрала на Дрини.

"Од Зворника до Бајине Баште, на том потезу, планирано је да се изграде три хидроелектране. Дубравица, Дедаре и Рогачица. Будући да је ово најзначајнији део хидроенергетског потенцијала реке Дрине велики број компанија из света је показао интерес за стратешко партнерство на реализацији ових пројеката", истиче директорка Електропривреде Републике Српске Бранка Милекић.

Гасовод Јужни ток, чији градњу Руси најављују за крај године, главни је пројекат енергетске стабилности. Поред нових складишта гаса, Србијагас и НИС већ раде и пројекте гасних централа за производњу струје. Ресорно министарство разматра све пројекте.

"Наравно да ћемо наставити оно што је започето, али ћемо само направити план приоритета инвестирања. С обзиром да се налазимо у енергетској и економској кризи, не можемо се разбацивати. Сви инвеститори су добродошли, али ћемо направити план шта је Србији најпотребније", наглашава министарка енергетике Србије Зорана Михајловић.

Уз помоћ Еврпопске уније, предузеће Електромрежа гради нове далеководе. Од јануара наредне године, Србија ће отварити тржиште електричне енергије за велике потрошаче.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара