Како попунити буџетске рупе

Главни изазови нове владе биће како да се надокнади мањак у буџету. Повећање стопе наплате ПДВ-а и увођење пореза на финансијске трансакције, само су неке од мера које предлажу стручњаци.

Пред новом владом главни задатак ће бити како наћи новац за попуну буџетске рупе. Стручњаци предлажу мноштво мера - од повећања стопе наплате ПДВ-а, али и увођења пореза на финансијске трансакције. Међутим, има и предлога како олакшати пореске обавезе малим и средњим предузећима.

Што више проблема са попуном буџета то више предлога како наћи новац за буџет а истовремено олакшати пореско оптерећење предузећима. Један од предлога је наплата ПДВ-а по наплаћеној фактури.

Драгољуб Рајић из Уније послодаваца Србије рекао је да то у Србији није био случај годинама, а предузећа су била принуђена да позајмљују од банака, односно подижу кредите.

Према његовим речима, процене Уније послодаваца говоре да је само због тога изгубљено 50 до 60 хиљада радних места.

У Пореској управи су израчунали да би увођењем наплате ПДВ-а по наплаћеној фактури створило нови јаз од још 100 милијарди динара, али да има логике померања рока за наплату ПДВ-а.

"Мој предлог је да се овај рок за наплату ПДВ-а који је 10. у месецу за фактуру која је испостављена у претходном месецу помери наредних шест месеци на 20. у месецу па после шест месеци на 30. у месецу, да би се после две године дошло до рока наплате ПДВ-а на два месеца по испостављеној фактури", рекао је директор Пореске упрве Драгутин Радосављевић.

Стручњаци сматрају да без повећања стопе ПДВ-а нема ефикаснијег пуњења буџета и да одлагање рока наплате пореза на додату вредност по наплаћеној фактури важи само за фирме са месечним прометом мањим од 20 милиона динара.

Андрија Јовичић из Привредног саветника рекао је да када се ради о наплати ПДВ-а има смисла увођења ПДВ-а на наплаћену реализацију.

Али, како је рекао Јовичић, не сме се заборавити да мали порески обвезници, који се определе за овај систем плаћања ПДВ-а, морају да рачунају на чињеницу да неће имати право на наплату претходног пореза све док не буду платили тај порез.

Да је ситуација у јавним финансијама алармантна говори чињеница да је дефицит преко шест одсто и да ће први потез нове владе бити наставак преговора са ММФ-ом.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво