Читај ми!

ЕБРД: Бројне слабости српске привреде

Криза еврозоне и поновни раст инфлације, главни ризици српске привреде, оцењује ЕБРД. Економској несигурности допринела је и домаћа политика у време кампање и после избора, наводи банка. Главни изазови за нову владу биће стављење фискалног дефицита под контролу и смањење јавног дуга.

Привреда Србије показује већи број слабости и главни ризици долазе од кризе еврозоне и поновног раста инфлације, оцењује се у извештају Регионални економски изгледи, Европске банке за обнову и развој. 

ЕБРД је у јулском извештају задржала прогнозу економског раста Србије у 2012. години на минималних 0,1 одсто, али је процена раста у 2013. снижена са мајских 2,6 на 1,7 одсто.

Како се наводи у извештају ЕБРД, економској несигурности у Србији допринела је и домаћа политика у време изборне кампање и после избора.

Главни изазови за нову Владу Србије биће довођење фискалног дефицита под контролу и смањење јавног дуга, оценила је ЕБРД и подсетила да је Међународни монетарни фонд замрзнуо кредитни аранжман са Србијом.

Негативни утицај кризе у еврозони на европске земље у транзицији шири се ка истоку и, док су Средња и Југоисточна Европа већ осетиле успоравање раста, пад цена робе збод смањења тражње почео је да погађа Русију и друге извознике.

Последње прогнозе ЕБРД предвиђају оштар пад економског раста у региону у 2012. са прошлогодишњих 4,6 процената на 2,7 одсто. Скромно повећање раста БДП на 3,2 одсто очекује се 2013. године.

У извештају се додаје да је ЕБРД пре два месеца прогнозирала да ће раст 2012. бити 3,2 одсто, а 2013. години 3,7 процената.

Према прогнозама ЕБРД, Словенија ће 2013. године и даље бити у рецесији са смањењем БДП од 1,4 одсто, Хрватска ће се опоравити уз раст БДП од 1,5 процената, а Мађарска ће имати раст 0,4 процента.

Раст од 1,7 одсто у 2013, поред Србије, имаће и Бугарска, Македонија очекује раст од два процента, Румунија 1,8 одсто, Албанија 1,4 одсто, Црна Гора 0,8 одсто, а Босна и Херцеговина од 0,6 одсто. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво