Читај ми!

Зачарани круг дуговања

О ангажовању приватних извршитеља размишљају и топлане. Негирају гласине о масовним захтевима грађана за искључење са централног грејања. Топлане дугују за гас и мазут 23 милијарде динара, док њима потрошачи за грејање дугују 22 милијарде.

Даљински системи за грејање најављују појачану наплату ангжовањем приватних извршитеља. Негирају гласине о масовним захтевима грађана за искључење са централног грејања. У Топланама кажу да су, због нереалних цена грејања, немоћни да без помоћи државе изађу из зачараног круга дуговања.

Топлане дугују за гас и мазут 23 милијарде динара, док њима потрошачи за грејање дугују 22 милијарде. Губици се гомилају због вишегодишњег диспаритета цена и грејања и енергената.

"Једноставно са овом политиком цена и ценом мазута коју имамо на тржишту ми на сваком сагорелом килограму мазута губимо четири динара. Ако се то преведе на енергију којом загревате објекте у Ваљеву, значи морате остварити губитак од 140 милиона динара", каже директор Топлане Ваљево Драган Деспотовић.

И топлане излаз траже у већој наплати, посебно код од већих дужника.

"Искористићемо сва могућа законска средства у смислу утужења ангажовањем приватних извршитеља и нормално искључења, каже директор Топлане у Новом Пазару Бојан Биочанин.

"Нема економске рачунице грејати објекте који иначе немају реалну цену фактурисања ако додамо и то да они не плаћају, онда боље не грејати него стварати огромне губитке", истиче Биочанин.

Трећина топлана је већ подигла цене грејања за око 10 одсто, а реално би, кажу, било 30 одсто. Тешко да ће тај проценат и добити, јер је платежна моћ привреде и грађана све мања.

Грађани кажу да је скупо, али да и уз мале плате морају да измире обавезе.

Искључења са грејне мреже су техничи могућа само тамо где се сложи цела зграда. У Удружењу топлана решење виде у хитном увођењу наплате грејања по утрошку. Грађани би тако, кажу, сами управљали грејањем.

"То се своди на причу коју ја уназад, годину и више дана причам да је топлотна енергије роба како и свака друга роба и онолико колико купиш толико платиш", каже Директор Удружења топлана Србије Милован Лечић.

Лечић каже да због тога треба што пре и што озбиљније приступити мерењу топлотне енергије чиме ће се у оквиру топлана направити рационалан системм, а грађани користити онолико колико имају да плате.

"На тај начин би ми могли да направимо озбиљнију уштеду, а са ценом потрошене енергије би имали један правичнији однос између корисника и даваоца услуга", додаје Лечић.

Топлане су већ годинама у надлежности локалних самоуправа. Сада траже да се и Држава што пре укључи у решавање проблема како би се на време припремили за грејну сезону.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво