Читај ми!

Путин: "Јужни ток" до краја године

Изградња гасовода "Јужни ток" могла би да почне до краја године и да буде завршена за две године, каже руски председник Владимир Путин. За овај пројекат заинтересована огромна већина наших највећих корисника гаса, истиче председник Русије.

Руски председник Владимир Путин рекао је да би изградња гасовода "Јужни ток" могла да почне до краја године и да буде завршена за две године, што је краћи рок него што је првобитно било планирано, преноси Ројтерс.

"Ово је заједнички, мултилатерални европски пројекат, за који је заинтересована огромна већина наших највећих корисника гаса", рекао је Путин на конференцији за новинаре после сусрета са италијанским премијером Маријом Монтијем у Сочију на Црном мору.

Путин је додао да је уверен да ће пројекат Јужног тока бити реализован.

Очекује се да пројекат "Јужни ток", за транспорт гаса из каспијског региона у јужну Европу, кошта више од 15 милијарди евра, и да се, почев од 2015. године, у тај регион извезе 63 милијарде кубних метара гаса годишње.

Крајња одлука о инвестицији у "Јужни ток", ривалског гасовода "Набуку", иза кога стоји ЕУ, очекује се у новембру, док би изградња могла да почне у децембру, саопштио је Кремљ пред Монтијеву посету.

"Већ знамо ко ће куповати и колико ће куповати гаса који ће тећи 'Јужним токо', уз Црно море, до наших муштерија у Западној Европи", истакао је Путин.

Партнер на том пројекту, италијанска енергетска компанија "Ени", саопштила је овог месеца да очекује крајњу одлуку о "Јужном току" крајем 2012. или почетком 2013. године.

Конзорцијум "Јужног тока" укључује и француски ЕДФ и немачки "Винтершел".

Пре неколико дана, руска пословна делегација предвођена саветником генералног директора "Гаспромњефта" Дмитријем Малишевом обавестила је председника Србије Томислава Николића да ће припреме за изградњу крака гасовода "Јужни ток" који ће пролазити кроз Србију бити завршене до октобра, а у децембру ће започети његова изградња.

Крак Јужног тока кроз Србију протезаће се у дужини од 411 километара, а процењено је да ће његова изградња коштати 1,9 милијарди евра, саопштено је из кабинета председника Николића.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво