Читај ми!

Шпанија и Италија умирују инвеститоре

Због страха да ће Шпанији бити потребна додатна финансијска помоћ нови пад акција на европским берзама, што је условило пад евра на најнижу вредност у протекле две године. Проширивање европског фонда за спас на 500 милијарди довољно за решавање најновијих проблема, каже италијански премијер Марио Монти.

Губећи битку са дуговима, локалне власти у шпанским регијама, као што су Валенсија и Мурсија затражиле су финансијску помоћ централних власти из Мадрида.

До краја године 17 регија мора да рефинансира дугове од 36 милијарди евра. Шпанија, којој су европски партнери одобрили 100 милијарди евра за спас банака каже да су предузете све неопходне реформе.

Шпански министра привреде Луис де Гуиндос каже да његова земља неће тражити додатну помоћ.

"Поједина дешавања на берзама су ирационална, али она су краткотрајна и Шпанија није једина погођена њима", рекао је Де Гуиндос.

Шпанска привреда други квартал заредом бележи пад, док камате на шпанске обвезнице достижу нове рекорде. Пад и на италијанским берзама, па су и власти у Риму, због финансијске стабилности земље забраниле краткорочно трговање акција, услед чега највише трпе банке.

Италијански аналитичар Никола Бори истакао је да је за решавање дужничке кризе важна политичка стабилност.

"Берзе су нестабилне, јер не знају колико ће трајати садашња влада, које ће партије учествовати на следећим изборима и када ће избори", оценио је Бори.

Италијански премијер Марио Монти боравио је у првој посети Русији приликом које је разговарао са руским председником Владимиром Путином о јачању сарадње у области енергетике, транспорту руског гаса до Европе, али и кризи у еврозони и евентуалним хитним мерама.

Монти је истакао да сматра да неће бити потребе за још једним самитом ЕУ о еврозони, пошто би, како каже, договор о проширивању европског фонда за спас на 500 милијарди евра требало да буде довољан да умири инвеститоре и реши најновије проблеме.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво