Читај ми!

Монти: Мере за спас еврозоне већ договорене

Нема потребе за новим самитом посвећеном кризи у еврозони, рекао Марио Монти после сусрета са Владимиром Путином. Договор, који су европски лидери постигли на самиту у јуну требало би да буде довољан за решење најновијих проблема, каже Монти.

Премијер Италије Марио Монти рекао је да не види разлог за одржавање још једног хитног самита ЕУ о кризи у еврозони, упркос новом таласу тржишних страхова око способности Шпаније да заустави раст свог јавног дуга.

"Не мислим да је потребно да се одржи хитан самит или неки састанак на европском нивоу", рекао је Монти за агенцију Интерфакс након састанка са руским председником Владимиром Путином у црноморском одмаралишту Сочију, пренела је агенција АФП.

Монти је навео да би договор, који су европски лидери постигли на самиту 28. и 29. јуна, о 500 милијарди евра тешком фонду за спас, који би директно докапитализовао банке, требало да буде довољан за решење најновијих проблема.

Италијански премијер је коментаре дао након што је Италија увела забрану спекулативног трговања акцијама на недељу дана, док је Шпанија паузирала такву трговину на три месеца, као одговор на оштар пад европских берзи у последња два дана трговања.

Највећи део најновијих страхова тиче се Шпаније и њене евентуалне потребе да се формално обрати међународним кредиторима за помоћ.

Монти је навео да се залаже за употребу постојећих финансијских механизама за приморавање влада ЕУ да воде строгу фискалну политику, која би помогла у борби са јавним дугом и буџетском кризом.

Морамо да употребимо најстроже могуће прописе да бисмо превазишли тешкоће, рекао је Монти за Интерфакс.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво