Читај ми!

До 60 милијарди динара више за буџет

Пореска управа Србије очекује да се применом контроле наплате пореза и доприноса буџетски приход повећа за 45 до 60 милијарди динара. Није наш посао да спроводимо социјалну политику и не можемо да чекамо док се не регулишу рокови плаћања, каже директор Пореске управе Драгутин Радосављевић.

Директор Пореске управе Србије Драгутин Радосављевић очекује да се применом контроле наплате пореза и доприноса приходи по том основу повећају за 45 до 60 милијарди динара, што би у значајној мери растеретило републички буџет и смањило буџетски дефицит.

Радосављевић је истакао да су пројекције наплате доприноса у овој години 450 милијарди динара, а ако се остваре процене Пореске управе да се наплата повећа за десет до петнаест процената, то би смањило издвајања из буџета, која тренутно износе око 290 милијарди динара, односно око 34 одсто укупних расхода државе.

"Да би држава у потпуности администрирала пензије, помогла здравственом фонду и Националној служби за запошљавање за то издваја око 290 милијарди динара", објаснио је Радосављевић на конференцији за новинаре.

Директор Пореске управе Србије навео је да је примена новог система контроле наплате пореза и доприноса, преко банака, већ дала одређене резултате и нагласио да ће примена ове мере допринети фискалној стабилности буџета и јавних финансија.

Коментаришући захтеве предузетника да се обустави принудна наплата док се не регулишу рокови плаћања, Радосављевић је навео да Пореска управа мора да поштује закон, да је извршни орган и да успостављање боље пословне климе није у њеној надлежности.

"Основна улога Пореске управе Србије је наплата јавних прихода и ту пардона нема. Пореска управа не може да спроводи социјалну политику", рекао је Радосављевић и додао да ће од 1. јануара 2013. године контрола уплате пореза и доприноса бити још оштрија.

Помоћник директора Пореске управе Србије Дејан Видојевић истакао је да је за прве две недеље примене новог система контроле наплате пореза и доприноса 21.000 послодаваца уплатила само зараде, без доприноса и то у укупном износу од 1,5 милијарди динара.

Према његовим речима, детаљније информације добиће се на крају овог месеца, када се уплата доприноса и пореза на зараде упореди са истим месецом прошле године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 16. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара