Читај ми!

Банкарски систем стабилан, ризици расту

Савет гувернера НБС констатовао је да је банкарски сектор стабилан мада ризици расту, као последица погоршања стања у привреди и јавним финансијама Србије, као и проблема у банкарским системима у земљама у окружењу.

Банкарски сектор у Србији је, према оцени Савета гувернера, стабилан мада ризици расту, као последица погоршања стања у привреди и јавним финансијама, као и проблема у банкарским системима у земљама у окружењу, саопштила је Народна банка Србије.

Савет је указао да је капитална адекватност банкарског сектора и даље висока, али да "тенденција раста проблематичних кредита указује на неопходност пажљивог праћења стања у банкарском сектору".

Како је навела НБС, Савет гувернера је на јучерашњој седници упозорио управне и извршне одборе банака на њихову одговорност при одобравању и наплати кредита.

"Подржана је иницијатива руководства НБС да се појача контрола у свим банкама у којима је присутан висок ниво кредитних ризика и код којих је структура власништва таква да се могу очекивати проблеми у контроли рада управних и извршних одбора од стране власника (акционара)", саопштила је централна банка.

Савет гувернера је оценио да и сви остали учесници у контроли и одржавању стабилности финансијског система, а нарочито ревизорске куће, морају да одговорније обављају своје послове.

Руководству НБС је наложено да припреми детаљну анализу ненаплативих и тешко наплативих кредита у банкарском сектору Србије.

Савет гувернера је једногласно усвојио редован Извештај о пословању НБС за период април - јун 2012. године.

Чланови Савета гувернера су стручњаци за финансије и економију.

Председник Савета је Бошко Живковић, а чланови су Милојко Арсић, Никола Мартиновић, Коста Јосифидис и Зорица Младеновић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 16. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара