Еврозона у минусу

Еекономски раст светске привреде у нардне две године биће мањи од очекиваног, упозорава ММФ. Главни узроци криза у еврозони и спорији развој Кине и Индије. Најсуморнија је прогноза за 17 земаља еврозоне, која ће ове године имати негативан привредни раст.

У наредне две године, светска привреда имаће мањи раст од прогнозираног, саопштава Међународни монетарни фонд. Главни узроци су криза у еврозони и спорији развој Кине и Индије.  

ММФ је, на основу најновије тромесечне процене, снизио прогнозу економског раста за ову годину са 3,6 одсто - колико је процењено априла, на 3,5 одсто. Идуће године економски раст света биће 3,9 одсто, док је пре три месеца очекиван раст за 2013. годину био 4,1 одсто.  

Најсуморнија економска прогноза за 17 земаља еврозоне, која ће ове године имати негативан привредни раст. Мере штедње у европским земљама, због којих су милиони људи остали без посла, недовољне су да зауставе пад економских активности.

"Земљама европске монетарне уније неопходна је јака фискална и банкарска унија, а европским банкама докапитализација већим финансијским ињекцијама из европских фондова", каже Хозе Вињалс из ММФ-а.

Европске владе треба да донесу оштрије мере, како би вратиле поверење у тржиште и ојачале финансијску стабилност. Шпанија, чија ће привреда ослабити за 1,5 одсто остаје у рецесији и следеће године.

Томас Хелблинг из ММФ-а каже да Шпанија и даље има потешкоће са поверењем на тржишту, упркос европском програму докапитализације њених банака.

Нова рецесија прети Сједињеним Америчким Државама, уколико администрација у Вашингтону, следеће године смањи јавну потрошњу и повећа порезе за најбогатије.

Прогнозе привредног раста једне од најутицајнијих светских финансијских институција ниже су и за локомотиве светске економије - Индију и Кину.

Најмногољуднија земља света, бележи пад извоза, потрошње и индустријске производње.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 16. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара