Навикнут на критике и притиске

Критике упућене на рачун НБС долазе из сфере политике и мислим да гувернер не би требало тиме да се бави, поручио Дејан Шошкић у емисији "Око 11". Са Ивицом Дачићем очекујем професионалан, реалан и одговоран разговор о економској политици Србије и немам разлога да мислим да нећу остати гувернер, каже Шошкић.

После договора о томе ко ће формирати Владу, кренуле су критике на рачун рада гувернера Народне банке Србије Дејана Шошкића. Да ли ће Народна банка остати независна, хоће ли гувернер Шошкић бити смењен или ће под притисцима сам отићи и колико би смена гувернера или, пак, његов останак могли да коштају девизне резерве, то је била тема емисије Око 11.

Овде можете преузети или погледати снимак емисије

Критике које се упућују последњих дана углавном долазе из сфере политике, каже Шошкић и наводи да му је тешко да их коментарише, јер гувернер не би требало непосредно тиме да се бави.

"Критиковали су нас и раније, прошле године, из структура тадашње владајуће коалиције, а сада чујемо критичке тонове из других партија, ја сам на то навикао, и против тога немам ништа. Ово је сада фаза политичког циклуса, и мислим да независне институције не смеју од тога бити зависне", рекао је гувернер.

Шошкић тврди да га критике на рачун банкарског система нису изненадиле и да, када се посао ради независно и одговорно, критика увек има. Оне су легитимне, али "важно је погледати ситуацији у очи".

Инфлација је, каже, у домену циљане, ове године била је нижа, стабилност финансијског система је очувана, а послује се у релативно ризичним условима. Кредити се нередовно измирују, па опет банке имају висок ниво капитализације, и ликвидности у односу на просек банака у ЕУ.

"Камате јесу високе, али важно је да се схвати да без већег учешћа динара у финансијском систему и финансијске консолидације није могуће ићи путем снижавања каматних стопа", истиче Шошкић.

О критикама мандатара Дачића, да је банкарски систем највећи непријатељ народа, каже да је то разумео у контексту једне јаче политичке реторике у време када влада још није формирана.

"НБС подноси извештаје Скупштини, и о монетарној политици и пословању, они су на располагању посланицима, и расположен сам да о њима разговарам, да их елаборирам", рекао је Шошкић.

Када је реч о критикама Млађана Динкића да је јавни дуг премашио законску границу од 45 одсто, каже да је о томе говорено и прошле године, да је указивано, да је било дебата и са тадашњом владом, и да НБС никада ту информацију није стављала по страни.

Систем мора да се мења 

Шошкић каже да се у свом ауторском чланку објављеном у "Политици", чија је тема била корупција, није обратио привредницима, него грађанству.

"Циљ је искоренити корупцију, а ја тврдим да се о економским консеквенцама корупције није говорило довољно. Мислим да сви морамо постати свесни да се систем мора променити, да се са корупцијом није довољно борити него је искоренити. Без тога систем неће оздравити, то је поента мог текста, који сам желео да дам као професор, не као гувернер", објашњава Шошкић.

Коментаришући критике привредника из Српског пословног клуба, које се односе на недовољно бављење НБС развојним потенцијалима у пољопривреди, енергетици и делимично грађевинарству, Шошкић је рекао да задатак НБС није да кредитира привреду, и да подстиче производњу, јер то закон јасно говори.

"Мислим да било какво ненаменско коришћење девизних резерви компромитује нашу земљу, јер се из тих резерви враћа дуг ММФ-у, а онима којима је то падало на памет искључени су из могућности да враћају свој дуг. Девизне резерве служе да се обезбеди способност измирења обавеза, да се када нема извоза финансира увоз, и да се смање штетне последице од клизања динара према евру. Стабилан курс не постоји у режиму циљаних инфлација, и није само Србија у таквом систему. Ми смо у режиму флексибилног курса, и то је нормално у земљама које су у циљаној инфлацији".

Шошкић каже да би, када би држава имала простора, било могуће издавати државне гаранције, како би се одређена предузећа пријављивала. То, како објашњава, није насиље над стандардом монетарне политике и добре праксе у свету, јер постоји буџетски простор за такво коришћење од стране привредника.  

"Не може се рећи под којим условима би то било изводљиво јер зависи од понуде и тражње, али она предузећа која имају државну гаранцију добијала би ниже камате", рекао је гувернер.

О односу динара према евру, Шошкић каже да динар вреди онолико колико то тржиште процењује, да се све прати од стране међународне инвестиционе јавности. "Слика тог утиска који стварамо важна је за финансирање јавног дуга, и за инвестиције, али ме не радује јер видимо померања у смислу раста ризикопремије према Србији, а то може да изазове додатне услове тешког измиривања дуга".

Што пре отпочети реформе 

Ребаланс буџета је посао за владу, каже Шошкић али напомиње да је важно што пре отпочети реформе.  

"Мислим да је могуће направити различите комбинације у домену финансијске консолидације, то није лак посао, али проблеми се не смеју одлагати него решити. Важно је да плате не расту брже од продуктивности рада, и нема основа да имамо значајнији прираст у односу на инфлацију. Битно је да немамо инфлаторни прираст зарада, јер то нас враћа на почетак, где смо били", тврди Шошкић.

Гувернер каже да постоје битни ризици када је реч о порасту цена. "У домену онога о чему влада одлучује има доста тога, а не може све да се реши у домену монетарне политике. Видећемо која комбинација инструмената је најбоља".

"Ако хоћемо да трошимо више, поставља се питање да ли имамо уштеђевину да трошимо више, ако немамо да ли ће нам неко позајмити? У нашим условима додатна потрошња вуче увоз, али то води трговинском дефициту, и верујем да та политика онда води расту јавног дуга земље".

НБС није изолована институција у систему, него има задатак да информише и упозорава. Тако је НБС упозоравала и на одсуство аранжмана са ММФ-ом, и на притиске на девизно тржиште.

"Очекујем да ће комуникација са мандатаром Дачићем о питањима економске политике бити професионална, одговорна и реална. Не бих улазио у то да ли ће се притисци на НБС наставити, они трају током читавог периода колико ову обављам функцију, али ми радимо свој посао у интересу земље. Ту смо и да објаснимо и отклонимо дилеме", наводи Шошкић.

Тврди да ниједна од критика на његов рачун "не стоји", а о томе да ли је могуће да се динар до краја године врати на 103, каже да се курс слободно формира, а не фиксира.

"Док имамо систем уређен на један начин, морамо поштовати закон. Можемо само расправљати о другачијим моделима", каже Шошкић и закључује да нема никаквог разлога да мисли да неће остати на месту гувернера.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 16. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара