Читај ми!

Маказе за дужнике

Дугогодишњим дужницима и онима који краду струју ЕПС је решио да стане на пут. Формирани су специјални тимови. Више од милион динара дугује хиљаду домаћинстава и то углавном имућнијих грађана.

У ЕПС-у су решени да стану на пут дугогодишњим дужницима и онима који краду струју, а заштитиће, кажу, сиромашне. Сва дистрибутивна предузећа формирала су специјалне тимове и најављују обрачун са онима који могу, а неће да плате. Због таквих, српско домаћинство у просеку дугује 25.000 динара, а предузеће седам пута више. Више од милион динара дугује хиљаду домаћинстава, и то углавном имућнијих грађана.

Половина грађана и привреде редовно плаћа струју, али су укупна дуговања ипак у порасту. Велики дугогодишњи дужници не плаћају ни текуће обавезе, па се основица и камате повећавају. Дистрибуције чине све да дуг наплате јер две трећине тих домаћинстава могу да плате али, кажу, неће.

"Електровојводина" је ангажовала и приватне извршитеље и упозорава дужнике да ће, ако не измире обавезе, платити и тај трошак.

Бранислав Радовић из Електровојводине каже да је основни критеријум за обуставу електричне енергије неплаћање а трошење електричне енергије у одређеном периоду као и висина и старост дуга.

Према његовим речима, опредељење "Елктровојводине" је да нема толеранције. 

У Београдској дистрибуцији таквих је око 10.000. Подаци говоре да углавном живе у елитним насељима и имају фирме.

"Ми се посебно у овој години активно бавимо том врстом, морам да их назовем потрошача, а не купаца јер онај ко само троши електричну енергију, а не измирује своје обавезе сигурно није купац већ је само потрошач. Ту смо за њих направили посебан досије", рекао је Мирослав М. Пешић из ЕДБ-а.

Већина је више пута била на удару маказа, поднете су тужбе али се самовољно поново прикључују и краду струју. А према уредби Владе, и украдена струја се мора платити.

Драган Тунгуз из "Електродистрибуције" Нови Сад каже да се израчуна колики је био могући проток електричне енергије кроз мерни уређај или мимо мерног уређаја и на основу тога се израчунава такозвани обрачун неовлашћене потрошње.

Тунгуз каже да су цифре врло високе и крећу се од 150.000 до неколико милиона динара.

ЕПС потражује 92 милијарде динара. Половину дугује привреда, а половину домаћинстава.

"Наша инструкција са нивоа Дирекције је да се за мала дуговања људи не искључују и да се пре свега искључују велики дужници. Ако има таквих случајева позивам људе да нам то пријаве", каже Животије Јовановић из ЕПС-а.

За велика дуговања и крађу струје Дистрибуције спремају тужбе - измештаће мерна места или их скидати са мреже. Новац од наплате струје неопходан је да би се обездила стабилност снабдевања.

Број коментара 24

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 16. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара