Читај ми!

Пољопривреду чека попис

На јесен почиње први детаљни попис пољипривредних газдинстава у Србији после 1960. године. У току је обука будућих пописивача који ће по селима записивати чиме располажу пољопривредници. Без тог великог посла тешко ће се убрзати развој пољопривреде и поправити слика српског села.

У току је обука будућих пописивача који ће на јесен по селима у Србији записивати чиме располажу пољопривредници. Без тог великог посла тешко ће се убрзати развој пољопривреде и поправити слика српског села.

Након што кандидати заврше обуку, 1. августа морају на конкурс на којем ће Републички завод за статистику одабрати и ко ће добити лиценцу пописивача. Попис пољопривреде који почиње, 1. октобра, биће први детаљни попис у Србији после 1960. године.

Иначе, прошло је више од пола века откако су пописивачи по Србији записали шта све имају домаћини по селима. Информације о томе каква су газдинства, чиме располажу и шта производе, одавно су застарела. На јесен се пребројава све, регистрована и домаћинства која то нису, имала она неколико ари или стотине хектара земље.

"Ми апелујемо на грађане да практично омогућимо пописивачима који ће бити видно обележени који ће имати акредитацију Републичког завода за статистику да обаве интервју са њима да буду искрени пре свега у пружању одговора", каже директор Републичког завода за статистику Драган Вукмировић.

Према Вукмировићевим речима, акција је од огромног значаја за целу земљу. 

У процесу евроинтеграције за државу су важне су свеобухватне и прецизне информације које ће бити основ за будуће одлуке у пољопривреди.

Професор Миладин М. Шеварлић са Института за агроекономију каже да ће од тога много зависити да ли ће ти подаци бити толико квалитетни да могу да се ураде добри инидикатори који представљају стање пољопривреде у Србији. 

Према његовим речима, ти подаци представљају и полазну основу за будуће преговоре у најосетљивијем сектору преговора са Европском унијом, који чека сваку земљу, а то су пољопривреда, рурална подручја и екологија.

Пописаће се и ко на њиви сади за продају, а ко само за себе. То доводи у питање спремност српског сељака да на питања пописивача тачно одговори. Надлежни уверавају да нема разлога за скривање података.

Репбулички инструктор Гордана Бјелобрк каже да је тајност у чувању података загарантована.

"Сва лица су у обавези да дају податке, постоје законске прекршајне одредбе које то регулишу, а надам се да до тих ствари неће доћи", каже Бјелобркова.

У попису ће учествовати 290 републичких инструктора, 1.200 општинских иструктора и 7.300 пописивача укључујући и резерву. Регионални и републички завршили су обуку, а сада у клупу седају општински инструктори.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 16. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара