Читај ми!

Ефекти извештавања банака

За седам дана, колико банке извештавају Пореску управу о уплаћеним порезима и доприносима, 25.000 послодаваца исплатило је зараду и уплатило доприносе, 35.000 фирми исплатило је само доприносе, а 12.000 њих само голе плате. Послодавци сматрају да такве прописе треба побољшати и смањити намете.

Према новим прописима банке су дужне сваког дана да доставе извештаје о уплатама до 11 часова за претходни дан на основу којих Пореска управа прво упозорава, а затим и кажњава несавесне послодавце.

Иако је рано за озбиљније анализе појачане контроле послодаваца, постоји јасна рачуница да је за ову годину предвиђено 290 милијарди динара које влада Србије треба да надомести пензијском, здравственом и фонду запошљавања.

Директор Пореске управе Србије Драгутин Радосављевић каже да је та цифра близу 34 одсто укупних расхода.

"Ако би се са овим ефектом оствариле ове наше прогнозе ми би смо за тих 50 до 60 милијарди смањили издвајања из буџета што би у значајној мери допринело смањењу дефицита републике Србије", истиче Радосављевић.

У појединим синдикатима сматарају да ће се држава и послодавци снаћи али не и радници. Не верују ни да ће то подстаћи запошљавање.

Председница АСНС-а Ранка Савић каже да би ова одлука била добра да је ишла у пакету са олакшицама послодавцима у смислу смањења стопе доприноса.

"Тек онда ово би имало неког ефекта и неког резултата", оцењује Савићева.

Послодавци кажу да ће ефекти око уплате доприноса уз зараде дати резултате само ако њоме буду обухваћени сви, без разлике у врсти својине фирме.

Светлана Будимчевић из Удружења послодаваца каже да им се велики број малих послодаваца обраћа због ове економске ситуације и економске кризе са захтевима за смањење намета, пореза и доприноса и републичких такси.

Држава сматра да ће уравнотежење буџетских прихода и расхода допринети стабилној економији која је, заправо, најважнија основа од које ће користи имати сви.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара