Захтев за оцену уставности уредби

Послодавци траже оцену уставности уредби о маржама на основне животне намирнице и уредбе о цени хлебa. Уредба о маржама у протеклих шест месеци изазвале велику штету међу малим трговинским радњама, наводи Унија послодаваца.

Унија послодаваца Србије саопштила је да је Уставном суду Србије поднела иницијативу за оцену уставности и законитости Уредбе о ограничавању маржи на основне животне намирнице и Уредбе о ограничавању цене хлеба.

Иницијатива је поднета на захтев три највећа удружења малих трговаца из Београда, Новог Сада и Суботице која окупљају више од 1.800 трговинских и самосталних трговинских радњи и запошљавају више од 13.500 радника.

Унија послодаваца наводи да су уредбе супротне начелима Устава Србије, а Уредба о ограничавању маржи на основне животне намирнице, како тврди, супротна је и Закону о трговини и Закону о облигационим односима Србије.

Ове уредбе, а посебно уредба о маржама, како наводе, у протеклих шест месеци изазвале су велику штету међу малим трговинским радњама, јер животне намирнице које се продају у њима чине готово 70 одсто од укупног промета.

Због тога углавном мала породична предузећа и радње послују с губитком, што је резултирало или смањењем броја запослених или затварањем одређеног броја ових радњи.

Устав Србије и Закон о трговини прописују да је формирање цена на тржишту слободно и да држава може интервенисати само у случају угрожавање здравља људи, животне средине и природних богатстава, као и у случају ратног или ванредног стања, а ништа од овог се није десило, наводе послодавци.

"Министарство пољопривреде и трговине нанело је велику материјалну штету трговцима у Србији, као и велику моралну штету, јер су ове фирме и њихови власници, редовне платише пореза и легални послодавци, означени као зеленаши и лопови који искоришћавају немаштину становништва", додаје се у саопштењу.

Овакве уредбе противне су и принципу слободног тржишта који је услов за учлањење Србије у ЕУ и чланство у Светској трговинској организацији, а у Европи постоје једино у Србији, Русији и Белорусији, наводи Унија послодаваца Србије.

Уредба о ограничењу маржи на основне животне намирнице на 10 одсто донета је крајем 2011. и на снази ће бити до краја ове године. Ту спадају пшенично брашно типа 500, јестиво сунцокретово уље, краткотрајно и дуготрајно кравље млеко и јогурт, кристал шећер, свеже свињско, говеђе и кокошје месо и слатководна риба.

Уредбу о ограничењу цене хлеба "Сава" на максималних 44 динара Влада је усвојила у јулу прошле године, а њено важење истиче 30. септембра.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара