Читај ми!

Политичка неизвесност кочи привреду

Решавање неликвидности мора бити међу првим мерама нове Владе, а доношење Закона о роковима измирења плаћања допринеће смањењу неликвидности, рекао председник Привредне коморе Србије Милош Бугарин у Дневнику РТС-а.

Председник Привредне коморе Србије (ПКС) Милош Бугарин рекао је у Дневнику РТС-а да се не може очекивати да страни инвеститори прошире производњу у Србији све док постоји политичка неизвесност.

Бугарин је поручио да би посао Владе у првим месецима рада требало да буде доношење мера у циљу смањења неликвидности, како би се смањили рокови измирења обавеза који сада износе 128 дана у просеку.

Први човек ПКС-а рекао је да је први и основни услов да би страни или домаћи инвеститор улагао у привреду је да не постоји политичка неизвесност.

"Ми још имамо једну политичку неизвесност која траје више од 60 дана, имамо Владу која сада има технички карактер и која се бави оперативним стварима, па се не може очекивати да страни инвеститори проширују производњу у таквом амбијенту", рекао је Бугарин.

Председник ПКС-а је казао да је тешко проценити колико губи српска привреда због тога, али да је извесно да има губитке и да су индиректни трошкови велики.

Бугарин је подсетио да је ПКС усвојила нови концепт економске политике од 2012. до 2016. године, који обухвата 87 препорука за нову Владу Србије.

Милош Бугарин је објаснио да је чињеница да Словенија има висок јавни дуг и да ће затражити финансијску помоћ из европских фондова аларм за све, па и Србију, јер немамо привредни раст који би нам дао могућност да се задужимо више.

Челник ПКС је раније упозорио на пад економске активности у првом кварталу ове године од 1,3 одсто, индустријске производње за 5,9 одсто, док је спољни дуг порастао на око 24 милијарде евра.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара