Читај ми!

Грчке реформе на провери

Финансијске стручњаке из ЕУ, ММФ-а и Европске централне банке у Атини чека нова влада, али стари проблеми. Постоји одлучност грчке владе да спроведе важне, структурне реформе, најпре пореског система и програм приватизације, поручују из Европске комисије.

У Атини су поново представници Европске уније, ММФ-а и Европске централне банке, да провере како Грчка спроведи реформе. Од извештаја међународних контролора зависи да ли ће Грчка добити нову финансијску помоћ и одређене повластице. У решавању дужничке кризе европски званичници предност дају мерама за подстицај привредног раста, а не оштрим мерама штедње.

Финансијски стручњаци из такозване Тројке, неколико пута су одлагали посету - или због тога што нису хтели да се мешају у предизборну борбу у Грчкој, или због болести грчких политичара. Сада их у Атини чека нова влада, али су проблеми стари.

Земља је у петој години рецесије, са стопом незапослености од 23 одсто. Влада Антониса Самараса очекује да јој се рокови за спровођење реформи продуже до 2016. како би земља после болних мера штедње, дошла до даха.

"Постоји одлучност нове грчке владе да спроведе важне, структурне реформе, најпре пореског система и програм приватизације. Договорили смо се који су следећи потези и како да сарађујемо", каже Хорст Рајхебах из Европске комисије.

Грчка за преговоре нема много времена. Новац којим држава располаже довољан је за плаћање рачуна, плата и пензија само до средине августа. Тада мора и да плати око три милијарде евра Европској централној банци на име доспелих државних обвезница.

Криза евра баца сенку и на председавање Европској унији. Кипар је прва земља која је почела тај посао, а зависи од европске помоћи.

Димитрис Кристофијас, председник Кипра каже да је економска криза показала да је потребна ефикаснија политика на нивоу Уније. "Наш приоритет је Европа усредсређена на привредни раст", каже Кристофијас.

Покретање привредног раста, али не по цену нарушавања буџетске дисиплине, формула је коју подржавају немачка канцеларка Ангела Меркел и италијански премијер Марио Монти. Италији је важно да може да се повољније задужује, али Рим неће тражити спас од банкрота.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара