Читај ми!

Дневна контрола уплате доприноса

Пословне банке ће сваког дана Пореској управи достављати податке о уплатама пореза и доприноса. Нови систем контроле званично ступио на снагу данас, практична примена од уторка.

У Србији је почео да фунционише нови систем контроле уплата пореза и доприноса на зараде, према којем су банке у обавези да Пореској управи свакодневно достављају податке о уплатама тих дажбина.

Почетак практичног рада новог система предвиђен је за 3. јул, када ће банке Пореској управи доставити податке за претходни дан, који је први радни дан у јулу.

Сваког радног дана 33 банке у Србији слаће податке Удружењу банака Србије између 8 и 11 часова, а то удружење ће обједињене податке слати Пореској управи до 13 сати.

Помоћник директора Пореске управе Дејан Видојевић оцењује да би нови систем контроле у првој фази требало да доведе до повећања наплате за 15 одсто, односно за око 45 милијарди динара годишње.

За толико би се, како је истакао, умањио трансфер из буџета за обавезно социјално осигурање, који је око 290 милијарди динара.

Видојевић је навео да у Србији тренутно око 60.000 послодаваца не уплаћује доприносе обавезног социјалног осигурања, што је, како би истакао, "велики проценат" од укупног броја послодаваца којих има око 350.000.

Према његовим речима, у првој фази новог система наплате, која ће трајати до краја ове године, банке ће преко УБС само обвештавати Пореску управу, која ће на основу тога контролисати уплате пореза и доприниса.

Након тога Пореска управа ће, како је навео, обвезнику дати рок од пет до седам дана да уплати дажбине, а ако то не уради, започеће контролу и поступак принудне наплате, који ће, како је истакао, бити приметно краћи него до сада.

Према речима Виденовића, у Пореској управи мисле да поступак принудне наплате могу скратити са садашња два месеца на 15 до 30 дана.

Рекао је да ће друга фаза, односно пуна примена измена Закона о пореском поступку и пореској администрацији, којим је предвиђено да банке презму контролу уплата доприноса и пореза на зараде, почети 1. јануара идуће године.

Према његовим речима, нови систем наплате веома је сличан систему који је успостављен у Македонији пре неколико година, као и систему који је Хрватска увела ове године. Такви системи наплате постоје и у великом броју европских земаља, рекао је Виденовић.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво