Читај ми!

Нити жита нити пара

Прошле године 345 ратара и правних лица испоручило је 20.000 тона житарица предузећу "Транспетрол" у Сечњу. Добили су потврде, али не и новац. Жито нестало, фирма у стечају, а власник у иностранству. Зрењанинско тужилаштво припрема оптужницу.

Предузећу "Транспетрол" у Сечњу прошле године је 345 пољопривредника и правних лица испоручило 20.000 тона житарица и мада о томе имају потврде не могу да наплате производ.

Жито је преко ноћи нестало, фирма је у стечају, а њен власник у иностранству. Зрењанинско тужилаштво припрема оптужницу.

Мирче Фришкан из банатског села Торак само је један од више стотина пољопривредника који су пре годину дана остали без испорученог жита и новца. Заједно с кооперантима, потражује милион 400.000 евра.

"Донео сам непуних 700 вагона, добио сам паре за непуних 100 вагона и сада тражим паре за 600 вагона", каже Фришкан.

Две деценије "Транспетрол" је био једна од најуспешнијих фирми у Банату. Међутим, када је из силоса нестало више од 20.000 тона житарица, настао је дуг од двадесет милиона евра, па је крајем прошле године уведен стечај.

"Хоћемо да докажемо да је власник знао и да је осим овлашћеног лица био упућен у све радње, као и да жели да се реорганизује предузеће и да на тај начин једноставно збрише овај дуг према повериоцима", објашњава председник Одбора поверилаца и оштећених правних лица Јован Раца.

Власник предузећа Бранко Самарџић, који је напустио земљу, каже да добављачи нису оштећени.

"Једини који су оштећени и који имају реална потраживања су сељаци и поједини купци", тврди Самарџић.

У процењеној стечајној маси, вредност капитала "Транспетрола" је око осам милиона евра, а потраживања оштећених двоструко већа. Оно што је извесно јесте да је оштећено 70 радника "Транспетрола", који су остали и без зарада и без посла.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара