Читај ми!

Наплата пореза, све по старом

Од 3. јула, банке ће Пореску управу свакодневно само извештавати о исплатама пореза, доприноса и зарада преко својих рачуна. То је једини резултат дуго најављиваних измена Закона о пореском поступку. Пореска управа ће и даље контролисати наплату.

У Закону о пореском поступку пише да ће банке дозвољавати исплату зарада само ако се истовремено уплаћују порези и доприноси.

У случају да на рачуну фирме нема довољно новца, исплаћује се само део зараде и, сразмерно том износу, порези и доприноси. Месецима, банке тврде да контрола наплате није њихов посао, а Пореска управа да су механизми контроле баш у рукама банкара.

Правни саветник Миленко Радић каже да годинама уназад Влада, уместо да доноси законе који ће бити примењиви, усваја уредбе и њима мења законе.

"Овог пута министар финансија користи Закон о локалној управи који не може да се користи за такве потребе", истиче Радић.

Поред правних, много практичних недоумица банкара и порезника у српској привреди често се дешава да једна фирма извршава обавезе друге фирме.

"Интересује ме чији Порески идентификациони број ми достављамо. Налогодавца или оног чије се обавезе извршавају? До сада нам нико није рекао да би то требало да буде ПИБ из позивног броја. Уколико тако будуе то потпуно руши концепцију", оцењује Радић.

Помоћник директора Пореске управе Дејан Видојевић каже да ће, уколико то буде потребно, бити пронађено неко прелазно решење.

У Пореској управи, у којој ни до сада проблем није био откривање дужника, већ наплата дуга, оцењују да ће дневно извештавање банака бити корисно.

У току 24 часа од добијања информације порезници ће опоменути послодавце да дуг измире у року од седам дана.

"По досадашњим процедурама тај процес принудне наплате трајао је дуже од два месеца. Ми ћемо у овом тренутку створити услове да за 15 дана дужника уведемо у поступак принудне наплате", сматра Видојевић.

На тај начин наплата обавеза према држави требало би да се повећа за 15 одсто, односно 45 милијарди динара годишње, за колико би се смањиле дотације из буџета социјалним фондовима. Оне, у овом тренутку, достижу 290 милијарди динара.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара