Читај ми!

Како се калила Железара

Одлуком о наставку рада смедеревске Железаре купљено је време за проналазак стратешког партнера, али ће тим проблемом на самом старту морати да се позабави нова влада, оценили су гости "Ока економије". Заустављањем производње, позиција за тражење стратешког партнера била би додатно отежана.

Један од врућих кромипира који ће, на самом почетку, у руке примити нова влада Србије биће проблем Железаре у Смедереву, сагласни су гости емисије "Око економије".

Иако је јуче било најављено гашење друге пећи, континуитет рада прихватљивији је од "тихог хода", али и боља позиција за тражење стратешког партнера, заједнички је став гостију РТС-а.

Председник Самосталног синдиката металаца Србије Зоран Вујовић каже да је са представницима државе постигнуто неколико важних договора - да се Железара неће гасити, да ће надлежна министарства обезбедити средства да се не гаси друга пећ и да ће бити настављена примена колективног уговора.

Вујовић најављује и да ће у четвртак бити одржан састанак на којем ће бити одлучено колико средстава ће бити уложено како би Железара опстала.

Потпредседница Привредне коморе Србије Видосава Џагић сматра да је држава приликом преузимања Железаре морала да зна све у вези са тим погоном - који су уговори раније потписни и како се затвара финансијска конструкција. Да су то знали, многе ствари би им биле јасније сада.

"Морамо да знамо да у Србији постоје прерађивачи који купују од железаре, они су у првом реду зависни од железаре и они сада иду на алтернатвине варијанте. Друга група купаца је она која је у потпуности ослоњена на ове произовде. Трећа група су они који би као последицу имали повећање цена и који су усмерени на мале купце", објашњава Џагићева.

Дугови дупло већи од вредности компаније 

Мирослав Здравковић, уредник сајта Макроекономија.орг подсећа да је укупна вредност Железаре 350 милиона евра, а да су дугови дупло већи. О томе се, како истиче, мора водити рачуна, јер нико неће купити предузеће са дугом од 700 милиона евра.

"Потезима у последња два дана се купује време, али уколико стане производња, постоји могућност да предузећа из региона преузму тржиште, а касније је веома тешко вратити се", сматра Здравковић.

Председник Скупштине града Смедерева Бранче Стојановић каже да је од када је "Ју-Ес Стил" отишао постоји зебња да ли ће се одржи производња у Железари, што је тешко без стратешког партнера.

"Синдикати и пословодство су донели лепу вест, да пећ наставља са радом, и сада становници Смедерева могу да буду мирни", наводи Стојановић.

Стојановић каже да се не сме дозволити да Железара стане и да се у тим условима преговара са новим стратешким партнером, који би омогућио наставак производње челика.

Џагићева сматра да је у летњим месецима тешко доћи до стратешког партнера, као и да се мора водити рачуна ко ће то бити.

"Биће доста тешко обезбедити средства за наставак функционисања, јер ће се до септембра та средства обезбеђивати из буџета", каже потпредседница Привредне коморе Србије.
Вујовић сматра да је повољније наћи паре за континуитет рада Железаре, јер би "тихи ход" био скупљи.

"Тихи ход" скупљи од субвенционисања 

Упркос најави да ће Железара бити уведена у "тихи ход", председник Самосталног синдиката металаца Србије каже да је на данашњем састанку са надлежнима из Владе и Министарства економије предочено да то неће бити повољнија опција, па је због тога одлука промењена.

Здравковић објашњава да је од 2008. године, када је почела светска криза, у многим гранама привреде пала производња, што значи да је изгубљено тржиште. То односи и на увоз челика па, иако постоји велика тражња, ниједна европска земља не тражи баш толико челика.

"Веома је битно знати да, чак и уколико држава одлучи да субвенционише, нова влада ће морати да смањује трошкове, што ће се одразити и на субвенционисање Железаре", објашњава Здравковић.

Потпредседница Привредне коморе Србије наводи да се мора знати да је раније постојала само једна железара, а да сада постоје две и да су се услови на тржишту променили, јер сада постоји конкуренција.

Вујовић сматра да, иако постоји много проблема са којима ће се нова влада срести, Железара мора бити приоритет, али и цела индустрија, јер ће тако Србији бити много боље.

Џагићева каже да је неопходно покренути нови процес индустријализације и да ће нова влада, ако се стратешки определи за нове инвестиције у индустрију, пре свега у Железару, тако решити проблем заштите тржишта Србије.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара