Читај ми!

Самит "последње шансе за евро"

Лидери ЕУ расправљаће на дводневном самиту о најновијем плану за спас евра и дугорочном решењу дужничке кризе. Предвиђено је увођење банкарске уније, али и много већа овлашћења Бриселу у контроли националних буџета. Проблем су и даље опречни ставови двоје "најјачих" – Ангеле Меркел и Франсоа Оланда.

Бројни радови овог лета претворили су седиште ЕУ у хаотично градилиште. У тој атмосфери европски лидери окупљају се на још једном састанку који се описује као самит последње шансе за еуро.

Херман ван Ромпеј предложио је дубоке промене у функционисању Европске уније: много већа овлашћења Бриселу у контроли националних буџета, банкарску унију и могућност заједничке гаранције дуга.

И док фанцуски председник Франсоа Оланд и италијански премијер Марио Монти тврде да су еврообвезнице једино решење, немачка канцеларка Ангела Меркел у Бундестагу је још једном одбацила ту идеју.

"Увођење еврообвезница је погрешан пут и против устава Немачке, мера која може бити контрапродуктивна. Заједничка одговорност биће могућа само кад буде постојала јача контрола", поручила је Меркелова.

На том самиту, европски лидери одлучују о визији нове Европе која треба да омогући дугорочно решење за кризу еврозоне. Али, оно што сви желе да чују јесте одговор на питање шта учинити са евром сада како би заједничка валута преживела до дугорочног решења.

Предлог Хермана ван Ромпеја јесте визија за следећих десет година, али критичари кажу да не решава горуће проблеме.

"Морамо да имамо дугорочну визију какву еврозону убудуће желимо. То је важно због тржишта, али морамо да имамо и механизме за непосредну кризу, каква је банкарска криза у Шпанији и на Кипру", објашњава Фабијан Зулег из Центра за европску политику.

Аналитичар Економског института "Бројгел" у Бриселу Жолт Дарваш има разумевања за "тврд" став Немачке када је о фискалној дисциплини и штедњи реч.

"Немачка каже да је спремна за поделу ризика, али пре тога је потребна политичка унија, што значи да ће овлашћења бити на наднационалном нивоу. Ако немачки порески обвезници гарантују за друге, морају бити сигурни да се правила поштују", истиче Дарваш.

Француска, друга по величини економија Европе, жели нешто сасвим супротно – евробвезнице и решење садашње кризе, без одустајања од националног суверинитета. Две различите визије пред самит који би требало да одлучи о правцу у којем ће се убудуће кретати Европска унија.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара