Читај ми!

Железара неће стати

Друга висока пећ у смедеревској железари неће бити стављена на тихи ход, каже министар Небојша Ћирић. Влада са синдикатима и руководством тражи најбоље решење да се превазиђе летњи период, до септембра, када се завршава тендер за стратешког партнера, истиће Ћирић.

Железара Смедерево неће бити затворена нити ће друга висока пећ бити стављена на такозвани тихи ход, изјавио је министар економије и регионалног развоја Небојша Ћирић после састанка чланова Владе са представницима синдиката.

Ћирић је, као апсолутно нетачне, одбацио спекулације појединих медија да ће Железара престати да ради и да ће бити отпуштено 5.500 радника.

Истичући да, за сада, друга висока пећ неће престати да ради, он је додао да постоји могућност да се то догоди у наредном периоду због веома тешке ситуације која је изазвана стањем на светском тржишту челика.

Сутра ће бити настављени разговори са руководством железаре "око једног великог потенцијалног посла који би требало у наредних десетак дана да буде закључен", најавио је Ћирић.

Министар је навео да, уколико би се чак и догодило да буде друга висока пећ буде стављена на тихи ход, да постоји могућност да се настави са смањеном производњом.

Он је указао да је договорено и да се представници владе и синдиката континуирано састају и договарају, јер је железара стратешки важна за Србију.

Државни секретар у Министарству финансија и координатор за Железару Душан Никезић рекао је да ће влада покушати да нађе решење за обезбеђивање финансијских средстава како би Железара наставила да ради у наредна два месеца, као и да ће Железара од септембра сигурно наставити да ради пуним капацитетом.

Представници синдиката Железаре изразили су задовољство данашњим разговорима са представницима владе, министарстава економије и финансија и кабинета премијера.

Следећи такав састанак требало би да буде одржан следећег понедељка.

Председник Независног синдиката металаца у железари Милета Гујаничић је рекао да не прихватају никакво гашење нити стављање друге високе пећи на тихи ход и да данашњи састанак охрабрује.

"Ово су неки нови моменти и ове гаранције су нам и биле потребне и управо смо их и добили", истакао је Гујаничић.

Железару Смедерево је крајем јануара држава откупила за један долар од америчке компаније "Ју-Ес Стил" која се повукла јер је пословала са губицима. "Ју-Ес Стил" је 2003. године купио смедеревску железару, тадашњи "Сартид" у стечају.

Тендер за избор стратешког партнера за Железару Смедерево расписан је 18. априла, а крајњи рок за достављање обавезујућих понуда био 4. мај. Тај рок је два пута продужен, прво до 10. јуна, а затим до 10. септембра.

Тендерску документацију откупиле су три заинтересоване компаније "Доњецк стил груп" из Украјине, "Урал мањингенд металурџикал компани" из Русије и "Јунајтид плзен" из Луксембурга.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара