Читај ми!

Мањи рејтинг, мањи ризик

Снижење рејтинга лоше је за банке, јер им се повећавају трошкови задуживања. Међутим, има мишљења да држање капитала у резерви уместо улагања у ризичне послове, на дуги рок, доноси стабилност.

Економски аналитичари још процењују последице удара једне од најутицајнијих кредитних агенција на америчке и европске банке. Рејтинг им је снижен, јер су, као најзначајнији играчи у светским финансијама, у опасности због нестабилности финансијског тржишта

Снижење рејтинга лоше је за банке, јер им се повећавају трошкови задуживања. Има, међутим, мишљења да им је тако, гледано на дужи рок, учињена услуга - мањи ризик код улагања новца.

У свету постоји више од 70 агенција за процену кредитног рејтинга, али се поверење инвеститора драстично мења само кад процену нечије финансијске способности да једна из тројства Стандард енд Пурс, Фич или Мудис.

Последња је извршила удар на светске финансије, јер је снизила рејтинг 15 банкарских дивова. Ипак, инвеститори нису превише изненађени, јер је агенција тај корак најавила још у фебруару.

Банке су суочене с падом профита без већих изгледа за његов раст, између осталог, због тешких услова на тржишту, строжих правила пословања и кризе у еврозони, образлаже Мудис своју одлуку.

"Није то тако велики догађај, јер је снижење рејтинга било очекивано. Кад погледате образложење, видите да је реч о ризицима који су инвеститорима добро познати", каже аналитичар Беноа де Броас.

Смањење рејтинга обично значи да се банкама повећавају трошкови задуживања. Али каматне стопе су сада мале, па трошкови не могу да се повећају драстично.

Да су се инвеститори брзо прилагодили доказ је то што су акције тих банака порасле. Аналитичарима је најинтересантније што је кредитна агенција у ствари направила категоризацију највећих светских банака, слично фудбалским лигама.

"Потребне су нам здраве банке да бисмо имали здраву привреду. Питање које је Мудис покренуо пре се тиче банкарског профита него економије. Банке у овом тренутку имају довољно капитала и мислим да ризик није превелик", каже аналитичар Фред Кенон.

Поједини аналитичари сматрају да управо због тога што су банке под притиском да више капитала држе у резерви, уместо да га улажу у ризичне послове, последње снижење рејтинга, гледано на дуги рок, доноси стабилност.

Или, како је то описао угледни амерички недељник Тајм - банке полако, али сигурно од коцкарница постају услужна предузећа.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара