Читај ми!

Србији не прети банкрот

Министарство финансија саопштило да не постоји било какав основ за ставове да Србији прети банкрот или криза јавног дуга. Влада извршава све своје обавезе, поручују из Министарства.

Не постоји било који основ да се износе ставови да Србији прети банкрот или криза јавног дуга, саопштило је Министарство финансија.

Поводом појединих навода у медијима да држави прети банкрот, односно да се доводи у питање исплата социјалних давања грађанима, Министарство финансија је саопштило да Влада редовно извршава све обавезе попут плата, пензија, социјалних давања, трансфера осталим нивоима власти, као и остале обавезе, укључујући и недавну исплату рате старе девизне штедње вредне више од 200 милиона евра, а што ће наставити да чини и у наредном периоду.

У саопштењу се наводи да је економска ситуација у земљи озбиљна и условљена економском кризом у Европи, због чега је ревидиран раст БДП-а у овој години са 1,5 на 0,5 посто.

"Међутим, не постоји било који основ да се износе ставови да Србији прети банкрот или криза јавног дуга, пошто је познато да Србија спада међу ниже задужене земље Европе којој је у току кризе повећан и потврђен кредитни рејтинг", поручују из Министарства финансија.

У саопштењу се наводи да је непходно да нова влада настави са одговорном економском политиком, спроведе консолидацију буџетског дефицита и настави сарадњу са ММФ-ом.

Само на тај начин Србија може одговорити економским изазовима које носи период пред нама и створити услове за повећање животног стандарда грађана, наводи се у саопштењу.

"Стога је важно и да се нова Влада формира у што краћем року, пошто постојећа у техничком капацитету није у могућности да доноси одлуке и спроводи програме од значаја за економски опоравак земље", закључује се у саопштењу Министарства финансија.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се